Мазната кожа се среща много често при жените и изисква специален подход, за да изглежда здрава и добре. Дисбалансът в работата на секретиращите жлези е причината за повишеното количество себум в порите, който прави кожата леко влажна, мазна на пипане и лъщяща. Причината – използване на неподходяща козметика, хормонален дисбаланс, замърсяване на околната среда, стрес и т.н. За матиране на кожата се използват най-различни козметични продукти. Как правилно да изберем средства за грижа за мазната кожа така, че да не й навредим.

Снимка: iStock

Първата стъпка към добре матирана кожа е нейното хидратиране. Използвайте увлажняващи средства без мазнини, така че кожата да спре или поне да намали производството на себум. Да, за нормализиране на кожата най-важното е нейната хидратация!  

Спрете да използвате продукти със спирт! Мазната кожа не винаги е и чувствителна, но се опитайте да намалите максимално използването на продукти с изкуствени масла. Те запушват порите, което стимулира още секреция.

Козметика за матиране. Пудрата не винаги спасява ситуацията. Понякога пресушава дермата и така се постига обратен ефект.  Хубавата пудра не само матира, но и прикрива някои дефекти по кожата. Изберете продукти без цинк. Добър вариант е минералната пудра, която овлажнява и не запушва порите. Внимателно подбирайте отенъка, защото при омазняване минералната пудра става по-тъмна.

При избор на матиращи кремове също четете съдържанието. Освен цинк и спирт, обикновено те съдържат и силикон. Той създава много добър матиращ ефект върху кожата, но при продължителна употреба може още повече да разшири порите. А жените, страдащи от мазна кожа, обикновено така или иначе имат големи пори. По-добре е да изберете матиращи компоненти, които са натурални – пудра от ленено семе или с царевично нешесте. Те се борят с излишния себум, без да пресушават.

Снимка: iStock

През зимата мазната кожа се регулира, благодарение на студа. За да подсилите този благоприятен ефект, може да включите в използваната козметика и продукти, които съдържат леки масла – например гроздово. Не използвайте такива с плътни масла – кокосово или какаово. Изключете геловете на водна основа – през зимата те са безполезни.