Купуването на козметика е едно от неоспоримите удоволствия в живота на почти всяка жена и нормално, винаги се радваме, когато настъпи моментът за някоя нова придобивка. Нека обаче да си признаем – откриването на точния цвят сенки, червило или лак, винаги е предизвикателство.

И ако избирането на някои от гореизброените е по-лесно, има един продукт, който е особено труден за улучване – подходящият фондьотен. Нали знаете как е - стоите в магазина, гледате малките тубички и се чудите дали сте със „sandy beige” или пък “toasted almond” тен или дали пък консистенцията им няма да е твърде плътна и тежка за чувствителната ви кожа. В 9 от 10 пъти е вероятно да си тръгнете леко ядосани, с поизтънял портфейл и с фондьотен, който все пак не е точно вашият цвят.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спрете този порочен кръг на неудовлетворение и неразумно похарчени пари:

За какво трябва да помислите, преди да тръгнете на пазар?

Преди да си купите фондьотен, трябва да помислите за тона и текстурата на продукта, който търсите. Важно е да знаете какви са нуждите на кожата ви. Помислете си и дали ще използвате прахообразен, течен или фондьотен-стик. Кожата ви суха или мазна е? Предпочитате матирано лице или си падате по блясък? Кожата ви светла или тъмна е? Топъл нюанс ли е или студен? Ако отговоряте на предния въпрос с „топъл”, тогава изберете фондьотен в тъмно-розов и бежов нюанс. Ако е в студен, спрете се на такъв с кафява основа. Подходящият фондьотен винаги трябва да заглажда тена ви, но без това да се забелязва.


Как да разберете какви са полутоновете в естествения цвят на кожата ви?

Най-добрият начин, за да разберете дали даден фондьотен ви отива, е да намажете малко по линията на брадичката. Правилният цвят ще се слее идеално с тена на лицето ви и ще подчертае естествения му цвят. Например, ако имате светъл тен с розови полутонове и пробвате лек фондьотен с розови нюанси, ще забележите че се получава контраст и дефект – ще изглеждате доста неестествено. Ако обаче използвате лек фондьотен с жълт нюанс, ще получите равен и натурален тен. Това е така, защото жълтото ще смегчи естествения розов нюанс на кожата ви и ще получите търсения резултат.

Едно от най-неприятните неща е, че в повечето козметични магазини и аптеки има изкуствено осветление, което пречи да направим добра преценка, когато тестваме фондьотен или каквото и да било друго. Можем ли да изберем такъв, без да пробваме – само по опаковката?


Това е рискован ход. Не се препоръчва, защото най-вероятно ще вземете неподходящ нюанс. Все пак избирайте марки, които разполагат с богати палитри, за да имате по-голям избор. Успех!