Ягодата може да е много вкусен и сладък плод, но в комбинация със сода за хляб се превръща… в страхотна "паста за зъби"! При това – в паста с избелващ ефект. Така че, ако планирате час при зъболекар за перлена усмивка, по-добре го отложете. Първо – ще се отървете от химическата интервенция, която, малко или много, ще навреди на зъбния емайл, и второ – ще се убедите в невероятния ефект на една безобразно лесна за приготвяне в домашни условия рецепта за бели зъби.

И както вече се досетихте, за една процедура са ви необходими само две съставки от чекмедженцата на кухнята: 1 ягода и ½ ч.л. сода за хляб. Е, разбира се, и... чатка за зъби.

Набавяте си ги и действате по следния начин:

Намачквате ягодата в малка купичка и я смесвате със содата. Сместа поставяте върху четката  и търкате зъбите не повече от 2-3 минути. След това доизмивате зъбите съвсем за кратко с обикновена паса за зъби и изплаквате. Второто се препоръчва заради миниатюрните семенца на ягодите, които лесно могат да заседнат в пространствата между зъбите.

Ягодите съдържат ябълчена киселина – съставка, която действа стягащо на венците, помага при отстраняването на натрупаната зъбна плака и на други повърхностни петна. Натриевият бикарбонат в содата за хляб пък е известен с неутрализиращия си киселинен ефект, което безспорно оказва важна роля в безупречното почистване на зъбите.

Важно! Не използвайте този метод за избелване на зъбите твърде често. Прекалената му употреба може да окаже неблагоприятно въздействие върху структурата на зъбния емайл. Достатъчно е да го повтаряте един до два пъти в месеца. В случай обаче, че имате определени здравословни проблеми със зъбите си, препоръчително е да се консултирате с вашия зъболекар.