Никога не нанасяйте аромат върху нечисто тяло. Thinkstock /Guliver Photos

Един от най-популярните специалисти в областта на козметичната индустрия е американката Есте Лаудър, която определя парфюмите като "невидимата козметика". Както при всички други продукти, така и за правилното ползване на ароматите трябва умение. Ето няколко простички хитрости:

Хитрост първа - никога не нанасяйте аромат върху нечисто тяло. Само след душ или вана – според желанието и възможностите, кожата отразява и попива любимия ви аромат.

Хитрост втора - нанесете 2-3 капки от парфюма на местата, където има вени. Кожата в тези области е най-топла, а по-високата телесна температура изцяло "разгръща" аромата. Такива места са вътрешните страни на китките, свивките на лактите и коленете, разстоянието между гърдите, както и сънната артерия на врата. Не пропускайте и зоната зад ушите, при корените на косата - там ароматът се запазва най-продължително. Ако флаконът няма дозатор, то не е добре да "изливате" от него директно върху кожата. Достатъчно е да нанесете няколко капки с върха на пръста си, като в никакъв случай не втривайте парфюма – той може да "нарани" кожата ви !

Никога не нанасяйте аромат върху нечисто тяло. Thinkstock /Guliver Photos
Хитрост трета - ако освежавате дрехите с помощта на парфюми, то имайте предвид, че ароматите се усещат и запазват най-дълго върху тъкани от естествени влакна (вълна, памук, коприна, лен). Във вълнените и кожените дрехи уханията се съхраняват с години, сякаш са в трезор. Но парфюмите могат да оставят петна по тъканите, а вълната и кожата да се обезцветят. Затова е необходимо да парфюмирате дрехата от вътрешната старана.

Хитрост четвърта - днес устойчивостта не е на мода. За един ден можете да смените различни по сила и палитра аромати. Сутрин и през деня не бива да ухаете прекалено силно, по-добре е да изберете лека и нежна миризма. Вечер, след взимането на душ, можете да нанесете парфюм с по-наситени акорди, който ще е подходящ за нощната обстановка. Производителите изчисляват устойчивостта на аромата на не повече от 4 до 6 часа, като при вечерните и класическите аромати тя е малко по-продължителна. Според наситеността си парфюмите се разделят на четири основни категории – парфюм, парфюмна вода, тоалетна вода и одеколон.

Хитрост пета - препоръчително е съхранението на парфюмите да става на тъмно място, в кутия и със затворена капачка. Тогава изпарението на спирта и окислението на парфюма при контакта с кислорода се случва значително по-бавно.

Снимка: Thinkstock /Guliver Photos
Хитрост шеста
Снимка: Thinkstock /Guliver Photos
- старайте се да смесвате различни групи аромати - например дървесни и цветни, пикантни и сладникави. Най-добрият вариант е дезодорантът и парфюмът ви да са от една група. Лидерите в парфюмерийната индустрия пускат цели серии от един аромат, в които влизат парфюм, тоалетна вода, крем, тоник и дезодорант. Ако това обаче не е възможно, изберете дезодорант с много слаб аромат или без такъв.

И накрая - не забравяйте, че всичко хубаво е с мярка. Даже най-изисканите и скъпи парфюми стават непоносими за околните, ако сте се окъпали в тях!