Косата ни постоянно е подложена на различни агресори – слънце, градска мръсотия, сешоар, козметика, и т.н. Да остават косми по гребена или четката за ресане е нормално. Важно е обаче колко са те. В рамките на нормалното е на ден да падат между 50 и 100 косъма. На мястото на падналите косми порастват нови. Може да ги видите и с просто око – те са по-късички и може дори да ви подразнят със непокорното си стърчaне. Средната скорост, с която расте косата, е 1,25 см на месец. Дължината също зависи от вида на скалпа и подхранването на космените фоликули.

Причини за обилния косопад може да са и някои здравословни проблеми, като например – заболявания на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, хранителни нарушения, нервни разстройства,и др. Затова не оставайте равнодушни към този проблем.

Ако горещото слънце е пресушило косата ви и обилният косопад в притеснителна тема и за вас в момента, ето няколко начина да се справите с него.

1. Хининова вода за сгъстяване и бърз растеж на косата

Хининовата вода е известна със своите способности да прави косата по-гъста, да ускорява растежа й и да успокоява раздразнения скалп. Истинската хининова вода няма мирис, нито цвят. На вкус е горчива. След като измиете косата, втрийте в корените й от водата. За удобство може да използвате флакон с пулверизатор. Не се изплаква. Хининовата вода може да ускори месечния растеж на косата двукратно.

2. Маска с етерични масла

Използването на етерични масла за спиране на косопада е най-благоуханният начин това да се случи. Може да използвате масло от мащерка, тамян, розмарин, върбинка, джинджифил, лавандула, маточина, хвойна, мускатов орех, сандалово дърво, елови шишарки, мащерка. Всички те действат срещу косопада и стимулират регенерацията на косъма. Към 10 мл базово масло – зехтин, бадемово или сусамово масло, добавете 5 капки от етеричното. Нанесете маската върху скалпа и по дължината на косата, сложете найлонова шапка и завийте косата с хавлия, за да подсилите действието. Останете с маската 1 час. След това измийте добре с шампоан и изплакнете обилно.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


 

3. Бирена мая

Бирената мая е вторичен продукт – дрожди, получен при варенето на бира. Тя е богато наситена с витамини, минерали и хранителни елементи от ечемика и хмела – основни компоненти на пивото. В аптечната мрежа бирената мая се предлага под формата на таблети или на паста. При косопад може да направите маска от бирена мая, смесена със зехтин. Ако използвате хапчета, трябва предварително да ги стриете на прах. С получената каша се намазва както скалпа, така и косата по цялата й дължина. Останете с маската 20 минути, след което изплакнете с хладка вода. Бирената мая подхранва скалпа много добре, което води до спиране на косопада.

3. Лечение отвътре 

За да се спасите от косопада, е добре да комбинирате външното третиране на проблема с вътрешно. Когато косата ви пада, организмът ви всъщност се опитва да ви каже, че му липсват важни витамини. А това са витамин А, B, С и E. Може да си ги набавите, както следва:

витамин А – яйца, мляко, спанак, домати, тиква
витамин B – пшенични кълнове, зеленчуци, свинско месо
витамин C – цитрусови плодове, спанак, ягоди, касис
витамин Е – зехтин, тиквено олио, коприва, салати