Кратък, хладен душ, а не дълъг и горещ

В горещото време горещите душове не са особено предпочитани, но има и друга причина, за да ги избягвате. Дългият душ с топла вода отмива естествените мазнини на кожата. Без тези мазнини кожата ни губи много по-голяма част от влагата си в течение на деня. Затова – вземайте кратки душове с хладка вода.

Интензивно хидратиране

Слънцето през лятото щедро лее лъчи, а това изсушава допълнително и без друго сухата кожа. Тя започва да се лющи, а тенът става неравен. Най-засегнатите участъци обикновено са ръцете, зад ушите, брадичката и около носа. Не допускайте това да се случи.
Хидратирайте добре кожата поне 2 пъти дневно. Първият път – сутрин, преди да излезете от вкъщи. След като измиете лицето, нанесете хидратиращ тоник. Добре би било да хидратирате кожата и през деня.
Това може да направите в така удобните за използване, докато сте в офис или на път, спрейове с термална вода.
Хидратирането вечер, преди лягане, действа в дълбочина и е най-благоприятно, заради дългото време и спокойното състояние, в което се намира кожата.

Използвайте подходящи сапуни и/или душ-гелове

Обикновените сапуни изсушават кожата. Използвайте такива, които са обогатени с етерични масла, глицерин, термална вода (например Cold cream на Avene), овесено мляко (например Rhealba Блокче на А-дерма).


Подхранване

Хидратирането и подхранването са като лявата и дясната ръка – винаги вървят заедно. Ако искате оптимален ефект, наистина не бива да пропускате някоя от стъпките. След като положите тоник на лицето, не забравяйте и за крема. На пазара има много кремове с хидролипиди (например Hydreane Riche на La Roche Posay), с коензими (например Арома Q10, NIVEA Q10), с масло от макадамия (например на Maria Galland). Повечето кремове са и със слънцезащитен фактор. Въпреки това ние препоръчваме да използвате и допълнителен продукт за тази цел.