Да си изберем правилната основа за грим е като да избираме правилния сутиен, който ще подчертае по най-добрия начин гърдите ни. Ефектът, който трябва да постигнем е същият – да създадем предпоставка дрехите (в случая със сутиена) да ни стоят по най-прекрасния начин и грима (в случая с фондьотена) да получи най-добрата основа, за да бъде дълготраен и неотразим.

Течният фондьотен

Той е подходящ за почти всеки тип кожа, цветовете са разнообразни, а крайният ефект варира от леко влажен до матов. Ако просто искате да изравните тена на кожата, използвайте лека основа без утежняващи съставки, а ако искате да прикриете изцяло несъвършенствата – спрете се на продукт, който ще ви гарантира пълно покритие.

Изключения

Течният фондьотен не е подходящ за дами с мазна кожа, тъй като крайният ефект е лъщяща повърхност на лицето. Ако все пак искате да използвате течна основа, то изберете такава, която съдържа полупрозрачни прахообразни частици, които ще отнемат от мазнината. За завършек добавете подходяща пудра, която да матира кожата.

Как да нанасяте

Можете да използвате пръстите си, гъбичка или четка за фондьотен. Ако нанасяте с пръсти, преди да поставите върху кожата, разтъркайте леко между пръстите си, след което с нежни потупващи движения размажете. Триъгълната гъба за фондьотен също е добра опция за равномерен завършек. Четката ще ви даде по-плътно покритие, но при нея има опасност помадата да бъде нанесена неравномерно.

Прахообразният фондьотен

Ако кожата ви е склонна към бързо омазняване, то това е вашият правилен избор на основа. Ако се притеснявате, че кожата ви ще изглежда прекалено суха, то можете да използвате прахообразен фондьотен с блестящи частици, които ще отразяват светлината и ще придадат свеж вид. Матовите основи стоят перфектно с актуалните този сезон тенденции – червени устни и черна очна линия.

Изключения

Дами с много суха кожа и такива, страдащи от розацея трябва да избягват прахообразната пудра, която само ще подчертае произтичащите от това недостатъци на кожата на лицето.

Как да нанасяте

Традиционният метод за нанасяне на фондьотен под формата на прах, е с меки, сухи тампони или гъбички, които обикновено се продават в комплект с продукта. Не е желателно да разнасяте с кръгообразни или други движения, а просто да потупвате нежно кожата.