Основната причина за забавянето на растежа е неспособността на организма да усвои необходимите за този процес вещества. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Дългата коса е един от елементите на женската красота, за който много жени мечтаят.  За съжаление много дами се сблъскват с един основен проблем – природната скорост на растежа е доста бавна. Не се отчайвайте - има начин дългият период на израстване да бъде съкратен.

Реално погледнато  няма как да се получи значително ускоряване на растежа и за това няма виновни. Всичко идва от генетичното ограничение на неговата скорост.  А да се препрограмира заложената първоначално бързина е невъзможно.

Има обаче фактори, които влияят на растежа и ние ще ги разгледаме в следващите редове. Това означава, че ако се съобразите с нашите съвети, можете да постигнете максимална скорост на растеж.

Основната причина за забавянето на растежа е неспособността на организма да усвои необходимите за този процес вещества. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Какво пречи на растежа?

Основната причина за забавянето на растежа е неспособността на организма да усвои необходимите за този процес вещества. Това може да се дължи както на недостиг на нужния "материал", така и на неподходяща грижа за косата, която нарушава нормалното функциониране и забавя растежа.

Да започнем със "строителния материал" за косата. За да расте нормално косъмът, той се нуждае от следните вещества: калций, хром, йод, желязо, магнезий, манган, калий, силиций, сяра и цинк. Най-добрият начин за доставянето им в косата е чрез вашата кръв. Затова употребявайте повече продукти, които съдържат тези необходими съставки.

Отлични източници на подхранващи вещества са млякото, брюкселското зеле, различните плодове и зеленчуци. Ако наблягате на тези с жълт и зелен цвят, ще си набавяте бета-каротин, който значително ускорява растежа. Много важен е и биотинът. Той се съдържа най-много в соята, овеса, бобовите растения, орехите, кафявия ориз и бирената мая. Потокът на тези вещества трябва да бъде постоянен, така че помислете как да ги включите в своето меню.

Масажът на скалпа също подпомага ускоряването на растежа. Той подобрява кръвообръщението, като по този начин прави по-интензивно доставянето на необходимите за косата вещества. Процедурата не отнема повече от 10 минути на ден, а на тези, които решат да се възползват от ползотворните й качества, предлагаме следната рецепта: смесете зехтин, кокосово и рициново масло, и затоплете получената смес. След това я нанесете върху склалпа и масажирайте с пръсти.

Не забравяйте, че е особено важно да поддържате целия си организъм в отлично състояние. Органите ни са взаимо-свързани и нарушението на функциите на който и да е от тях води до влошаване на общото състояние, а съответно и на косъма.

Основната причина за забавянето на растежа е неспособността на организма да усвои необходимите за този процес вещества. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Грижата за косата

Правилната грижа за косата включва много неща, затова сега ще споменем само тези, които спомагат за нейния растежа.

Съобразявайте честотата на миене на косата с нейния тип - суха, нормална или бързо омазняваща се. Кожната мазнина и пърхутът затрудняват нормалния растеж на косата.

Старайте се също да избирате качествени средства за грижа. Преди да изберете козметиката за вашата коса, е добре да направите консултация със специалист.

Стресовите ситуации влияят отрицателно на целия организъм, в това число и на косата. Ако растежът и общото състояние на косата ви се влошат в следствие на напрежение и стрес, помислете към какви релаксиращи процедури можете да се ориентирате.