Д-р Виолина Тодева е специалист по кожни и венерически болести. От три години и половина е консултант за национален здравен портал www.framar.bg и ежедневно отговаря на въпроси на хора с различни кожни заболявания. За много интернет потребители тя е позната с това, че може да им помогне и консултира техните проблеми в областта на дерматологията и венеричните болести.

Есенно-зимният период е сериозна заплаха и за обостряне на акнето! Какви са причините за това?

Да, така е! Основната причина е излагането на слънце през лятото. Това води до повишено вроговяване на кожата, затруднено преминаване на себума и образуване на комедони. Всички тези причини са едни от факторите, отговорни за появата на акне. Естествено, за да се развие пълния клиничен ход е необходимо да има и други условия.

Безобидно ли е акнето?

В пубертета почти всеки е имал акне, което най-често преминава спонтанно. В повечето случаи акнето протича с единични комедони или единични възпалителни лезии. За съжаление има хора, при които акнето не протича така леко и има данни за множество възпалителни лезии, възелчета и образуване на вътрешни ходове в дълбочина на кожата. Акне могат да имат дори бебетата и малките деца. Има две форми, които могат да протичат изключително тежко - фулминантно акне и акне инверса. При жени в следпуберитетна възраст причина за акне може да бъде хормонален дисбаланс.

 

Кога трябва човек да се обърне към лекар? Кои са сигурните белези, че ситуацията излиза извън контрол?

Широко разпространено е мнението, че акнето преминава спонтанно и не е необходимо да се търси помощ от специалист. Моето мнение е, че всеки, който има акне, дори и най-леко протичащите форми, е уместно да потърси специалист. Причината за това е фактът, че акнето оставя след себе си белези, а дерматологът може да помогне това да не се случи!

Дерматолог трябва да потърси всеки, който смята, че акнето го кара да се чувства дискомфортно, дори и да има само няколко лезии. Уместно е да се потърси специалист, ако вече са използвани безуспешно различни средства или има оформени белези. Дори и при по-тежко протичащите форми, за които споменах се търси специалист по-късно, след като са опитани различни методи на самолечение.

Хората с тъмна кожа трябва да имат предвид, че при тях акнето може да премине с поява на кафяви петна. Правилният подбор на продукти може да намали този риск!

Ако майката забележи, че бебето има акне е добре също да се допита до специалист, особено ако то не изчезне до третия месец.

За тези, които са посетили вече дерматолога, моята препоръка е да имат търпение. Ако в хода на лечението имат притеснения нека да ги споделят с лекуващия лекар. Понякога в началото е възможно да има леко влошаване.
Почти всяка форма на акне днес може да бъде успешно излекувана!

Възможно ли е да се справим с акнето с помощта на правила хигиена в домашни условия? Мит или реалност е ролята на някои храни?

Правилната грижа за кожата има много важна роля за постигане на отлични резултати. Нерядко причината за поява на акне може да се дължи на неправилната грижа и употреба на неподходящи продукти. Кожният лекар може да Ви даде указания как правилно да се грижите за кожата си!

Някои от най-важните и често пропускани препоръки са използването на меки измивни средства, не трябва да се подхожда агресивно и грубо към кожата при самото измиване. Гримът винаги трябва да се сваля, подсушаването е нежно, без излишно търкане, кърпите се сменят често.

Добре е прическата да не покрива лицето, защото използването на стилизиращи продукти може също да влоши едно акне. Тези, които имат едновременно и пърхот трябва да използват противопърхотни шампоани. Уместно е да не се поставят ленти и шапки върху засегнатата от акне кожа.


Комедоните трябва да се почистват само от опитни специалисти. Груба грешка е т.нар. "изстискване на пъпки". От козметик се почистват само отворените комедони, т.е. "черните точки". Козметичното почистване не е подходящо за затворени комедони ("бели точки") и възпалителните лезии ("пъпки").

Моята препоръка към хората с акне е да избягват по-мазни козметични продукти за лицето и за косата. Нека на етикетите да е отбелязано, че не са комедоногенни и са на водна основа. Когато сами избирате козметиката си се насочете към тези, които имат доказан ефект и съдържат някое от следните съставки: алфа-хидрокси киселини, салицилова киселина, бензилов пероксид, резорцин и др.
Спрете цигарите, ако пушите!

Относно храната и правилното хранене не съществува категорични данни, че приема на определени храни води до поява или влошава налично акне. Оказва се, че е мит фактът за шоколада. По-важна е ролята на нездравословното хранене и преминаването към т. нар. "градски тип" на начин на живот и консумиране на нездравословна храна като чипс, пържените картофи, хамбургери, газирани напитки, сладоледи. Те могат да окажат негативен ефект, както върху общото здраве, така и върху акнето.

Сигурен фактор в диетата, който води до влошаване на акне, е йодът. По принцип йодът в солта не води до покачване на нивата му в кръвта в стойности, които да предизвикат тласък. Приемът на водорасли обаче би могъл да доведе до влошаване на съществуващо акне.
Въпреки тези научни данни, ние дерматолозите често съветваме нашите пациенти, ако са забелязали влошаване след прием на някои храни да избягват тяхната консумация.

Как се отразяват студът и вятърът на акнето? Кои са елементарните неща, които човек трябва да спазва?

При кожа с акне подложено на лечение в зимния период има риск от засушаване, особено под въздействие на вятъра и студа. Не трябва да се пропуска и фактът, че дори и през зимата слънчевите лъчи също могат да въздействат върху кожата. Ето защо в зависимост от начина на живот и рискът, на който е изложен всеки един от нас, може да се подберат подходящи козметични средства, които да са за акнеична кожа, но едновременно с това да хидратират или да предпазват от слънчевите лъчи. Зимният период има едно друго голямо предимство, това е най-подходящото време, в което могат да се направят химични пилинги или лазерни процедури.


Повече информация за акнето: problem.framar.bg/акне