Независимо какви са модните тенденции при устните, на първо място червилото трябва да бъде добре съобразено с останалата част от макиажа.

Предварителна подготовка в 3 стъпки

Перфектните устни са добре хидратирани и гладки. Ако постоянно ги хапете (от притеснение или друго), не се учудвайте, че те ще станат сухи и напукани. Ето 3 лесни стъпки, които може да следвате, за да имате меки и гладки устни:

  • За да са хубави, устните трябва да са добре кръвоснабдени. Това може да направите с масаж. Вземете чиста и мека четка за зъби, навлажнете устните леко и масажирайте устните с леки кръгови движения. Колко често трябва да го правите зависи от състоянието на устните ви. Ако са груби, с много кожички, правете го поне веднъж дневно, докато повърхността им се подобри. В друг случай дори два пъти седмично е достатъчно. Масажът трябва да е кратък – 2,3 минути, защото устните са чувствителна зона.
  • Винаги когато усетите устните си сухи (дори профилактично), ги мажете с подхранващи балсами.
  • В много слънчево и горещо време, както и във ветровито, преди да излезете от вкъщи, намазвайте устните с гел или крем и леко да ги напудряйте.

Хубавите устни са добра основа за хубав грим. Не че добрият грим не може да прикрие всякакви недостатъци, но защо да не поставим едно добро начало?!

Грим по правилата

Правилото е следното - първо поставяте сенките и ружа, след това червилото. Добре гримираните устни не са нито много тънки, нито дебели. Те са меки, нежни и с естествен цвят. Силните и наситени нюанси оставете за вечерния грим. Заради по-малкото светлина вечер или изкуствената такава в заведения и затворени помещения, при него е нужно да се акцентира на по-острите и тежки тонове.

Тайната на гримьорите е в професионалните марки червила, които повечето от тях използват. Те ви гарантират фиксирани устни за дълго, дори когато хапвате, пийвате или пък целувате.

  • Очертайте устните с неутрален или близък цвят до този на червилото, което сте избрали. Очертанията предпазват червилото от разтичане и служат като опорна линия, когато нанасяте основния цвят. Нанесете по цялата повърхност на устните.
    osnowa
  • Нанесете тънък слой овлажнител за устни. Той ще ги омекоти и червилото ще се нанася по-лесно.
    hidro
  • Използвайте молив за устни един нюанс по-тъмен от червилото, за да ги очертаете по ръба. Ако искате малко повече обем, по-пухкави устни – може леко да излезете извън естествените очертанията на устните си.
    молив
  • Червилото нанасяйте върху отпуснати устни – не ги цупете, не ги разпъвайте в усмивка, с помощта на четчица.
    червило
  • Гланцът за устни се нанася, за да бъде червилото още по-устойчиво и за допълнителен бляскав ефект.
    гланц
  • Ако искате да получите по-силен цвят, след като нанесете червилото, притиснете парче салфетка между устните. Така цветът се наслагва в дълбочина. След това нанесете още един слой червило.
  • Прокарайте пръст по вътрешната част на устните си, за да отстраните червилото, което може да оцвети зъбите ви.


Статията е подготвена за LadyZone.bg от гримьорката Симона Недева от "Студио - грим".