Зимният сезон е време, в което трябв да обърнем повече внимание на себе си - кожата и косата изискват по-специфични грижи и нежно отношение. За проблема суха кожа вече ви информирахме. Ето как да щадите косъма си, за да изглежда бляскаво и неустоимо в най-студеното време от година.

За измиване - използвайте хладка вода
Точно както с кожата, така и с косата е добре да се отнасяте по-нежно през студените зимни месеци. Измиването трябва да става с вода, която в никакъв случай не е гореща. Горещата вода разрушава най-горния слой на косъма, който го предпазва от накъсване. По възможност използвайте хладка вода.

Заключете влагата в косъма
След като сте измили косата и сте нанесли балсам, последното отмиване направете със студена вода. Може да ви се стори малко "студеничка" идеята, но това ще заключи влагата в косъма, за да остане косата ви хидратирана и мека, а не късаща се и оръфана.

Не прекалявайте с пресите и сешоарите
Температурата през зимата със сигурност ще увреди косъма. Ако толкова сте свикнали със сешоара си, че не можете без него, то поне регулирайте струята да не е толкова гореща. Накрая след като косата е напълно суха – фиксирайте със студена струя.

Носете шапки
Носенето на шапка през зимата не се прави с цел само да ни е топло на главата, а и да предпазим косъма от измръзване, накъсване и цъфтящи краища. Избягвайте вълнените материи, тъй като те създават статично електричество. Най-подходящи са копринените и памучни тъкани.

Как да се справите със статичното електричество
Статичното електричество е голям проблем през зимата, когато няма как да избегнем носенето на вълнени дрехи дори и шапката, която сме сложили да не е от подобна материя. Всеки допир на косата с вълна я наелектризира. Малък трик, който можете да приложите е, след като сте готови с прическата, да напръскате гребена с лак за коса, след което да го прокарате по цялата дължина на косата и готово.

Масажирайте с подходящи масла
Освен добрите шампоан и балсам, студеното време предполага и малко по-особени грижи за косата и скалпа. Най-подходящата защита за косъма, която можете да осигурите са маслата. Жожоба, алое вера, хибискус и кокосово са чудесни за този период от годината. Нанасяйте веднъж в седмицата с леки масажни движения, завивайте с найлонов плик и топла кърпа за около час. Последните две позволяват на маслата да проникнат по-дълбоко в скалпа и да задържат влагата в косъма.