Уморени сте, лежите неспокойно на леглото, будувате по цяла нощ, заспивате трудно? Ако това ви се случва все по-често, има много лесен, приятен и ароматен начин да се справите с нощното безпокойство и да започнете да заспивате за секунди. Направете си мехлем, който бързо ще ви отведе в страната на сънищата. Защо да губите часове в безпомощно въртене и да се изнервяте излишно, а сутрин да ставате с кръгове под очите и така изморени, както сте си легнали? Домашният мехлем за сън е успокояваща комбинация от етерични масла. Ухае чудесно и е пръв помощник на блаженството през нощта.

Какво ви е нужно:
1/2 ч. ч. кокосово масло
1/2 ч. ч. зехтин
2 супени лъжици настърган пчелен восък
равни части лавандулово, портокалово, кедрово, ментово и канелено етерично масло


Начин на приготвяне:
Поставете кокосово масло, зехтина и настъргания пчелен восък в метална или стъклена купа и ги разтопете на водна баня. Важно е температурата на котлона да е ниска. Отнема малко повече време, но в никакъв случай не бива да оставяте да заврат или в тях да попаднат капки от кипящата вода. След като всичко се смеси, отстранете съда от огъня.

Втората стъпка е смесването на етеричните масла. Лавандулата действа релаксиращо, портокаловото и канеленото масло успокояват нервите. Кедрово дърво може да замените със сандалово и иланг-иланг. Важно е да има природен аромат, който заземява. Ментовото масло облекчава напрежението в мускулите. За количеството на мехлема са ви нужни около 50 капки от микса с масла. Добавете ги към сместа с кокосово масло и разбъркайте внимателно.


Сипете мехлема в чисти и сухи стъклени бурканчета. Оставете да се охлади до стайна температура, а след това поставете капачката. Дръжте винаги едно от бурканчетата близо до леглото си и използвайте при безсъние.

Как се използва?

Мехлемът за сън се нанася на стъпалата. Масажирайте всеки един от пръстите и петите. Втрийте и в горната част – на свода и глезена. За максимален ефект след това е добре да обуете чорапи. Може да добавите няколко капки от мехлема и върху слепоочията си.