Масажът на лицето оказва многофункционално влияние върху състоянието и здравето на кожата ни. Действа релаксиращо, стимулира циркулацията на кръвта, подпомага регулацията на мазните зони и намалява до минимум появата на фини бръчици. Ето защо, когато нанасянеме върху кожата си почистващи и подхранващи козметични продукти, винаги трябва да го правим с нежни масажиращи движения.

Представяме на вниманието ви три масажни техники, споделени от Йоана Чех – дерматолог и съветник по грижите за кожата на лицето на знаменитости като Кейт Уинслет, Кейт Бланшет, Пенелопе Круз и Ана Уинтур.

#Техника на дълбоко почистващия масаж
Нанесете почистващо масло (по избор) върху влажна кожа и масажирайте с два пръста с кръгови движения, като започнете от челото в посока навън към слепоочията, продължавате с нежни масажни обиколки около очите – един път под веждите и втори път над веждите, а след това спускате пръстите си надолу по протежението на носа, бузите, брадичката, шията и деколтето. Накрая изплакнете с хладка вода.
Масажирането на лицето с почистващо етерично масло по-продължително време (за разлика от обикновеното му втриване и изплакване) помага на съставките да проникнат по-дълбоко в кожата и подобрява ефекта от процедурата с 30%. Техниката е още по-ефикасна, ако използвате нежна електрическа четка, която помага на маслото да проникне в по-голяма дълбочина, без риск от увреждане на капиляри или от поява на розацея.

#Техника на потупващия/контурен/лифтинг масаж
Този масаж е най-ефикасен при използването на тоник или серум. С памучен тампон, обилно навлажнен с тоник (серум), започнете да масажирате дясната страна на деколтето си в посока отвътре навън. Придвижвайте се постепенно нагоре, като минавате през дясната зона на шията, под брадичката, челюстите, скулите и бръчиците на смеха. Когато стигнете до зоната около очите, повдигнете веждите леко и много внимателно минете с тампона около тях. "Очите са най-тънката и фина част от кожата на тялото. Кожата на очите е 400 пъти по-тънка от кожата на стъпалата", предупреждава Чех. След това с 3 леки потъпващи движения минете с напоения тампон от основата на веждата нагоре към основата на скалпа, придвижвайки се към края на веждата. След това повторете същите движения и от ляво. Прилагайте техниката няколко пъти седмично и ще останете удивени от резултата.

#Техника на студения масаж
Не пренебрегвайте ролята на хартиената маска за лице. Чех съветва да я положите върху лицето си, след като е престояла известно време в хладилник. Като бонус вземете във всяка ръка по 1 кубче лед и масажирайте нежно лицето, като започнете от челото, следвайки линията, разделяща лицето на две – с лявата ръка наляво, с дясната надясно, постепенно спускайки се в посока към брадичката.
Този масаж действа изключително релаксиращо преди сън и, същевременно, тонизиращо, приложен сутрин след твърде кратък нощен сън. Масажът, също така, действа изключително благотворно при подпухналост и зачервяване.