Резултатът след почивка на море, освен златист загар и хубави спомени, за съжаление обикновено включва и дехидратирана от сол, хлор и слънце коса с цъфтящи краища и чупещ се косъм.

Кой тип коса е по-податлив на увреждане, докато сте на море?

Косата с по-тънък косъм и с по-светъл цвят е по-податлива на увреждане от слънцето. По-тъмните коси обикновено са по-плътни и по-трудно се подават на външни влияния. Най-податливи на увреждане са изсветлените, непосредствено преди море коси. При тях е нарушен естественият пигмент на косъма. Така те много лесно могат да бъдат увредени от слънцето и солената вода, особено ако не са взети предварителни мерки. Морската вода и хлорът от басейните изсушава косата. Боядисаните коси могат да променят цвета си при често мокрене. Хлорът от басейна може да изсуши косата и така да направи косъма по-чуплив и лесно късащ се.

Хидратиране и подхранване
Първата и основна стъпка към подобряване на състоянието на косата, след като се върнете от море, е да я подхраните. Обърнете внимание не само на косъма, но и на скалпа.

Цъфтящи краища
Цъфтящите крайчета "се лекуват" най-добре с ножица. Подстрижете косата си след ваканционния период, за да й придадете повече плътност и здравина. Не навреме овладените цъфтящи краища може да направят косата хвърчаща и с лош естетичен вид. 


Крехка, чупеща се коса
Домашните маска за коса с какаово или кокосово масло са най-лесната, бърза и достъпна грижа, която може да включите в ежедневните разкрасителни грижи след почивката. Маслата са истинска амброзия за крехката коса. Те ще я заздравят, без допълнително да я натоварват.

Снимка: Thinkstock