#Три пласта са напълно достатъчни
Само три движения на ръката са напълно достатъчни, за да се лакирате. Не прекалявайте с пластовете, тъй като това няма да се отрази благоприятно върху състоянието на лака ви. Оцветете първо едната страна на нокътя, после – другата, а накрая преминете по средата. Движете четчицата на лака винаги от основата на нокътя към неговия връх. Това е напълно достатъчно, за да покрие лакът нокътната плочка отвсякъде.

#Винаги използвайте основа
Основата придавана на цвета на лака не само плътност, но и допринася за неговата по-голяма издържливост с няколко дни в повече. Основата също така предпазва лакът от надраскване и петна по ноктите.

#Старата си четка за устни може да почиствате с нейна помощ краищата на ноктите си
Всички сме излизали извън граничните линии, докато сме се лакирали. Оказва се, че да бъдем точни в техниката при нанасяне на лак, не винаги е толкова лесно. Достатъчно е да потопите четката в лакочистител, след което да я прокарате около нокътното легло, почиствайки нацапаните с лак краища.

#Намерете правилния безцветен лак
Белият лак е супер модерен в момента. За да сте сигурни, че формулата е гъста и кремообразна, е достатъчно да обърнете шишенцето с отвора надолу и да се уверите, че лакът не изтича лесно оттам. За да се уверите, че е непрозрачен, вземете четка и оберете с нея малка част от вътрешната страна на горната част на шишенцето – ако лакът е чист, значи, че не е достатъчно пигментиран; ако пък е плътен и силен на цвята, значи е цветът, който търсите.

#Избягвайте съхнещ лак за нокти
Този тип лакове дехидратират ноктите. Затова не са най-удачният избор за вас, независимо дали сте със суха или друг тип кожа.

#Нанасяйте върху лакирания нокът само един пласт подхранващо олио
Маслото, нанесено върху лака придава блясък на цвета, като същевременно хидратира и ноктите. Маслото има и друго позитивно качество – благодарение на хлъзгавата си микстура предпазва лака от надраскване и олющване.

#Поставяйте ръцете под студена течаща вода след лакирането
Поставянето на ръцете под струя студена вода или потапянето на пръстите в ледена вода за малко, помага на лака да изсъхне по-бързо.

#Придайте неонов блясък на ноктите си
За да получите своя неонов отблясък, нанесете бял или непрозрачен лак, преди да полирате повърхността. Неоновият отблясък придава на лакът плътност и дебелина.

#Нанасяйте тънък, а не дебел, слой лак
Всеки път, когато лакирате ноктите си, нанасяйте не повече от два пласта, но никога три. Добре е да знаете, че колкото повече пластове слагате върху ноктите си, толкова по-трудно ще изсъхне той.

#Съхранявайте лака на хладно, сухо и тъмно място
Най-удачното място за съхранение на лака е хладилникът. Ниската температура запазва формулата и консистенцията на лака, и така удължава неговата годност. Не забравяйте, че поставен на пряка слънчева светлина или на топло място, лакът веднага изменя своята плътност и цвят.

#Нанасяйте тънък пласт топ за лак
Достатъчни са само няколко капки, за да покриете и полирате лака си. Не прекалявайте. Колкото по-тънък е пластът, толкова по-устойчив ще бъде той.

#Никога не разклащайте лака за нокти преди нанасяне
Вместо да го разклащате, съветът на специалистите е да поставите шишенцето с лак вертикално между двете си длани и с тяхна помощ леко да го разтъркайте напред-назад. Това гарантира, че няма да има въздушни мехурчета в лака или върху ноктите ви, когато го нанасяте.

#Никога не режете кожичките
Ако режете кожичките, рискувате да си навлечете инфекция. Добра алтернатива е да ги накиснете в силен чай от лайка. Лайката успокоява раздразнената кожа и премахва зачервяванията. Всяка вечер натривайте кожичките със смес от равни части рициново масло и бял разтвор на йод.

#Изоплзвайте пинцета, само ако забележите забелена кожичка около нокътя
Това е единственият повод, при който може да прибегнете до намесата на инструмент за премахване на кожичката около нокътя. Добре е да знаете, че подобен проблем е често срещано явление, дори и да използвате овлажнители. За съжаление единственият начин да премахнете обелената кожичка е, като я отстраните с помощта на пинцета или малка фина ножичка.

#Никога не пилете ноктите си в посока напред и назад
Пилете и оформяйте ноктите си винаги в една посока, в противен случай рискувате връхчетата им да се счупят или да придобият назъбена форма. Неправилното им пилене също може да доведе до тяхното лющене и чупене.

#Стойте далеч от гореща вода
Не бързайте да миете ръцете си с топла вода, скоро след като сте се лакирали. Топлата вода е естествен враг на лака за нокти – тя благоприятства по-бързото омекване на лака, а оттам допринася и за неговата нетрайност върху ноктите.

#Използвайте лакочистител без ацетон винаги, когато е възможно
Лакочистителят без ацетон не изсушава ноктите. Също така, ако вашите нокти са сухи или склонни към лющене и чупене, използвайте лакочистител без ацетон.

#Залагайте на лак с блясък
Лаковете с бляскава формула се отличават от тези с обикновена по това, че се задържат по-дълго време върху нокътната плочка.

#Използвайте памучен тампон, за да премахнете блясъка за нокти
Понякога блясъкът се оказва доста упорит и трудно може да бъде отстранен от ноктите. За да се справите лесно с него, накисване памучен тампон в ацетон, оформете го на малко топче и го оставете върху всеки нокът в продължение на няколко минути. След това нежно и внимателно притиснете памучния тампон върху нокътя и отстранете блясъка.

#Избирайте лакове без следните три съставки
Винаги използвайте лакове, върху чиито етикети е отблезязано, че липсват следните три вредни съставки: формалдехид, толуол и дибутилфталат (DBP). Ако трябва да посочим няколко добри марки, ще назовем следните: Essie, Butter London, Deborah Lippmann.

#Винаги използвайте топ лак
Когато прилагате покртие за лак, го нанасяйте внимателно и плътно върху цялата нокътна плочка. Топ лакът защитава лакът от надраскване и лющене при възникване на рутинни ситуации като – писане с химикалка, затваряне на чекмеджето, отваряне на прозореца, ресане на косата и т.н.