Знаете ли, че кожата около окото е между 10 и 15 пъти по-тънка и по-чувствителна в сравнение с останалата кожа на лицето?  Това е основната причина, когато нанасяте различни маски и кремове, на опаковките им винаги да има предупреждение да не нанасяте в зоната на окото и околоочния контур. За съжаление тази деликатна зона губи много по-бързо своята еластичност, което е и причината там да се появяват първите мимически бръчици. Как да се грижите за кожата около окото – ето няколко съвета.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Свалянето на грим – нежно и внимателно

Поради високата чувствителност на кожата около окото, свалянето на грим трябва да става нежно и деликатно, за да не се зачервява и раздразва.

  • Добре е да използвате различни продукти за почистване на грим – единият лосион или мляко трябва да е предназначен за лицето, а другият за деликатния околоочен контур. Така ще гарантирате индивидуална грижа и внимание към меката кожа около окото.
  • Най-времеемкото усилие, което трябва да положите, когато премахвате грим, е свалянето на спиралата за мигли. Преди да пристъпите към млякото и памучния тампон, с топла вода и с помощта на палеца и показалеца измийте част от спиралата. След това ще е много по-лесно да премахнете останалата част.
  • Когато почиствате окото от грим, дръжте очите си затворени. Не е хубаво продуктът да попада в окото.
  • Никога не търкайте и не натискайте. Поставете от продукта върху памучния тампон и задръжте върху клепача за няколко секунди, в които гримът се разтваря. Отстраняването му след това е по-лесно.
  • Винаги движете памучния тампон в посока от вътрешния ъгъл на окото към външния, и никога обратно.
  • Ако продуктът, с който почиствате е по-мазен, след употребата му се уверете, че не е останало от него по кожата. По-мазните продукти ще накарат кожата ви да изглежда подпухнала и изморена на сутринта.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Важно е да хидратирате!

Повечето дерматолози препоръчват всяка дама да започне с използването на продукти против бръчки между 25-та и 30-та си година. Тогава е добре да се започне и с използването на крем за околоочния контур, за да се засили хидратацията в тази деликатна зона, както и да се избегне подуването и тъмните кръгове. Това от своя страна ще забави процеса на стареене и появата на първите фини бръчици, които са особено характерни за тази област.

Как да нанасяте крем за околоочния контур

1. С помощта на върха на палеца поставете малко количество от околоочния крем върху горния клепач – без да натискате и без да търкате. Разнесете нежно в посока от вътрешния ъгъл на окото към външния.
2. Повторете същата процедура и с зоната под окото.
3. Не се притеснявайте, ако сте нанесли по-голямо количество. Кремовете, предназначени за околочния контур са с лека консистенция и попиват изключително бързо.