Биотехнологичната компания "Ликотек" пусна на пазара шоколада "Esthechoc", чиято дневна доза от 7,5-грамово парче може да промени структурата на кожата дори на 50-годишна жена, така че да стане като на 30-годишна.


Това е резултат от биохимични процеси, при които шоколадът (съдържа количество антиоксидант астаксантин, колкото порция сьомга и какаови полифеноли, колкото в 100 гр черен шоколад) повишава нивата на антиоксидантите и засилва кръвообращението, като по този начин кожата остава свежа и гладка.

 

Тестовете показват, че след един месец ежедневно ядене от шоколада признаците за възпаление в кръвта намаляват, а кръвоснабдяването на кожата се подобрява. Посочената порция съдържа само 38 килокалории, като е подходяща и за диабетици.

Създателите на подмладяващия шоколад ще разкрият цената му на Глобалния форум по иновации в хранителната промишленост в Лондон следващия месец, като се очаква тя да е висока.

Проф. Навид Сатар от университета на Глазгоу обаче е резервиран към твърденията за ползата от шоколада, защото астаксантинът действал по-добре, когато се прилага пряко върху кожата, отколкото ако се поглъща.