Стареенето е неизбежно. И косата за жалост не прави изключение от този постулат. Факт е, че с напредване на възрастта меланоцитите – клетките, отговорни за поддържане цвета на косата, намаляват. В резултат косата става по-суха, чуплива и започва да побелява.
Но както съществуват техники и практики, чрез които можем да забавим процесите на стареене и да съхраним младостта на тялото и кожата си, така има и начини да забавим или дори да спрем появата на така досадните бели косъмчета по косата си.

1.Яжте храни с високо съдържание на микроелемента мед

Консумацията на храни, богати на мед, като раци, стриди, ядки, зърнени култури, черен дроб, ще предпази косата ви от побеляване. Научен факт е, че дефицитът на мед в организма води до значителен спад в производството на меланин в косата, а от там и до нейното побеляване. Ето защо оптималното осигуряване на организма с храна, богата на мед, не само че ще предотврати образуването на бели косми, но и ще подпомогне пълноценното усвояване на желязо - микроелемент, който също изпълнява значима роля при запазването цвета на косата.

Суперхрани за... косата >>

2. Яжте храни, богати на протеини

Научни изследвания потвърждават, че консумацията на храни с високо съдържание на протеини, като месо, риба, зърнени култури, яйца, мляко и млечни продукти, благоприятства работата на меланоцитите, отговорни за поддържането естествения нюанс на косата. Добавянето към менюто на храни, богати на желязо, като черен дроб и зелени листни зеленчуци, също ще даде допълнителен тласък в борбата срещу белите коси.

Хранене за здрава коса >>

3. Отделяйте достатъчно време за почивка

Не пренебрегвайте възможностите при всеки един удобен случай да се отдадете на релаксация, да правите излети сред природата или далеч от града. Съчетани с правилно и дълбоко дишане, това са факторите, които успешно борят стреса, който, знайно е, често пъти води до преждевременно побеляване на косата.

 Най-добрият сън на света >>

4. Био маска срещу побеляване на косата

За финал ви предлагаме една рецепта за био маска срещу побеляване на косата с доказан ефект. Поставете няколко парчета (почистени и обелени) от узряла тиква в стъклен съд и залейте с гроздово олио (или кокосово масло), докато се покрие. Затворете херметически съда и го оставете да престои в продължение на три до четири дни при стайна температура. След това сварете сместа, докато тиквата се втечни. Нанесете получения балсам обилно върху косата и оставете да подейства не повече от 15 минути. Изплакнете с топла вода.

Изненадващи ползи от гроздето за косата >>

Приложения на кокоса в козметиката >>