Тези, които по някакви причини не желаят да ползват дезодоранти, ролони или стикове против изпотяване, винаги могат да намерят с какво да ги заменят само като се огледат внимателно из кухнята. Инградиентите за домашни дезодоранти са безопасни и могат да се прилагат без опасност за здравето.

Сигурно малко от вас са се сещали, че могат да изполват лимона, с който пият чай, като средство за защита от потта. Нанасянето на няколко капки лимонов сок в зоната на подмишниците има траен ефект. Ако кожата е по-чувствителна, лимоновият сок може да се разреди с вода. Не бива да се нанася директно след епилация или бръснене.

Друг заместител е содата. Тя неутрализира образуването на киселинна среда, в която се размножават бактериите, причина за неприятната миризма. Половин чаена лъжичка сода се разтваря в 1 ч. ч. вода. Минете с памук, напоен с разтвора по кожата, която искате да остане суха. Ако искате домашният дезодорант да има и приятен аромат, може да добавите листенца мента.

Друг разтвор, който дава добри резултати, е етеричното масло от чаено дърво, разтворено в съотношение 1:5 във вода.

Против потене използвайте кокосово масло – то има лек и приятен мирис и силно антибактериално действие.

Пудра срещу неприятната миризма на пот се получава, ако смесите:

• 1/4 ч.ч. царевично нишесте;
• 1/3 ч. ч. сода;
• 15 капки масло от лавандула

Смесете съставките в буркан и ги дръжте на тъмно за ден-два. Използвайте го като леко напудряте подмишниците с мека четка или с ръка.