Ексфолирането на кожата на цялото тяло е много полезна и приятна процедура. Предлагаме ви една много лесна рецепта за домашно приготвен скръб, с помощта на който да постигнете същите резултати, какво и с всеки купен.

Какво ви е необходимо:

  • Сол или захар
  • Олио за тяло (бебeшките са чудесни за целта)
  • Купичка
  • Етерични масла (по желание)
  • Лъжица
  • Ръкавица от луфа (може и без нея)

 

Приготовление:

1.       За тази рецепта можете да ползвате каквато и да е сол, която имате вкъщи – морска, английска или обикновена готварска сол.  Ако предпочитате, може да опитате и със захар, която е по-нежна към кожата. Ако вашата е супер чувствителна, ползвайте кафява захар.

2.       Изберете олио. Бебешкото върши добра работа, но може и да предпочетете някое от следните: органично студено пресовано кокосово, бадемово… Зехтинът не е добра идея.

3.       Смесват се солта към олиото в пропорция  1:1. Вие сами решавате – дали ще са няколко супени лъжици или чашка. Разбъркайте с лъжица. Не се притеснявайте, ако солта се утаи на дъното, това е нормално.

4.       Ако искате този ексфолиант да мирише божествено, сложете 5 капки етерично масло към сместа. Отново използвайте лъжица.

5.       По принцип скръбът е най-ефективен върху суха кожа, смятат от beauty.about.com. Затова, след като влезли във ваната/ или под душа, но преди да сте пуснали водата и ползвайте направената смес по логичния начин – втрийте с кръгообразни движения по цялото тяло – независимо дали имате ръкавица или ще го правите с "голи ръце".

На по-грубата кожа окажете повече натиск – например на петите, лактите и коленете. Избягвайте врата и лицето. Ако усетите, че солта е твърде сурова към кожата ви, измийте луфата и след това намажете само с олио.

6.       След като сте „минали” цялото си тяло, измийте старателно.

7.       Подсушете. Би трябвало да се чувствате свежи и отпочинали. Солта (или захарта) трябва да са ексфолирали кожата ви добре, а олиото да я е овлажнило и омекотило допълнително. Не е необходимо да нанасяте лосион за тяло след това.

8.       Единственият проблем е, че олиото може да остане по дъното на ваната/пода на банята. Убедете се, че сте почистили добре, за да не се подхлъзне следващият, който реши да си вземе душ.