След килограмите и целулита, стриите са най-големите неприятели на красивата, нежна и гладка женска кожа. От тях страда голям процент от нежните половинки, но мъжете също не са застраховани. При жените най-често се появяват след раждане – благодарение на напълняването и опъването на кожата, която след това се опитва да влезе в обратно във форма. Други причини за появата им са спазването на строги диети, при които неминуемо се стига до рязко отслабване или напълняване след това. Появяват се, защото кожата не може да смогне да произвежда колаген и еластин и да компенсира разтягането. В по-голямата си част те са съединителна тъкан, която се разтяга. Пресните стрии са лилаво-розови на цвят, но с течение на времето изсветляват. Дамите, които добре познават тези женски неприятели, знаят прекрасно, че след излагане на слънце, дори кожата да потъмнее, те си остават бели, което ги прави още по-видими и неприятни.

Какво да правим?
Грижите за всичко, което се случва в женския организъм никога не трябва да отпадат и да бъдат пропускани. Така както мажете лицето с крем против бръчки всеки ден, не трябва да забравяте да ексфолирате, масажирате и хидратирате кожата. Това се отразява добре на нейната еластичност, като получавате две в едно – млада и свежа кожа, освободена от стрии и целулит.

Ексфолирането на кожата поне веднъж в седмицата я освобождава от мъртвите клетки и й позволява да диша. Масажът (дори и в домашни условия) спомага за добрата циркулация на кръвта, а хидратирането предпазва от изсушаване и напукване.

Разбира се, козметичната индустрия веднага ще ви въоръжи с купища продукти против стрии, но преди това трябва да опитате изпитаните домашни рецепти, които (някои от тях) са използвани съвсем ефективно дори от нашите баби.


Кои са домашните убийци на стрии?

Зехтин
Лавандулово масло
Масло от ший
Масло от пшеничен зародиш
Какаово масло
Кокосово масло
Витамин А и Е
Свинска мас

  • Всички изброени масла подхранват кожата и й набавят нужните вещества, за да бъде еластична и да устои на изпитанията на времето. Както с повечето продукти на пазара, така и с домашните мазила и мехлеми е нужно постоянство, за да се видят първите резултати.
  • След баня и след като сте екфолирали кожата, я подсушите и с кръгообразни движения нанесете върху засегнатите участъците или върху тези, които смятате, че са застрашени от стрии. Приложете лек масаж, докато маслото попие и чак след това обличайте дрехи.
  • Свинската мас е изключително ефективен убиец на стриите, който нашите баби и майки са използвали по време на бременността. Ако можете да пренебрегнете тежката миризма, ще останете очаровани от резултатите.
  • Витамин А и Е можете да си набавите от аптеката под формата на ампули и да добавяте в маслата за подсилване на ефекта.