Този препълнен догоре със слънце и настроение дар от бостана е същинска благодат за кожата на лицето и тялото. Благодарение на огромното количество витамин А и цинк, тиквата лекува възпалената кожа. Антиоксидантните си свойства пък дължи на високата си концентрацията на витамин С. Тeзи маски са подходящи за всички типове кожа. Те облекчават и лекуват кожни възпаления от всякакъв характер, изчистват, изглаждат, подхранват и придават на кожата копринена мекота, нежност и блясък.

Тиквата – царица на есента >>

Маска за копринено гладка и сияйна кожа

1 супена лъжица варена тиква
1 чаена лъжичка мед
1/2 чаена лъжичка кисело мляко

Комбинирайте всички съставки. Нанесете върху почистено лице с кръгови движения, като избягвате зоната около очите. Оставете маската да престои върху лицето ви 15 - 20 минути, след това изплакнете с топла вода.

Домашни рецепти с тиква за красива кожа и здрава коса >>

 

Ексфолираща маска

1/2 чаша сварена тиква
1/2 чаша кафява захар
1/4 чаена лъжичка канела

Комбинирайте всички съставки. Нанесете по цялото тяло (съсредоточавайки се върху области, където кожата е най-суха). Лицето масажирайте нежно с кръгови движения, за да ексфолирате и премахнете горния слой мъртви клетки. Изплакнете с топла вода и подсушете с попиващи движения.

За какво е полезно тиквеното семе? >>

 

Маска срещу акне

(тази маска не се препоръчва на жени с чувствителна кожа)

2 чаши пюре от прясно сварена тиква
4 супени лъжици кисело мляко
4 супени лъжици мед
1/3 чаша смлени бадеми
1/4 чаена лъжичка зехтин

Тиквеното пюре се разбърква добре, след което към него се добавят останалите съставки. Маската се нанася върху почистена и леко влажна кожа. Оставя се да престои
в продължение на 5-10 минути. Изплакнете с топла вода и подсушете с попиващи движения. Ензимите в тиквата са най-активни, когато кожата е влажна, така че с гореизброените съставки спокойно може да поглезите кожата и на цялото си тяло, като обогатите ваната си с тях и някое и друго етерично масло.

Есенна диета с тиква >>