Мазната коса е един от май-срещаните проблеми на жените. Казваме „на жените”, тъй като повечето мъже са с къса коса и миенето й всеки ден не представлява проблем за тях.

С дългата коса не е съвсем така. При никакви обстоятелства не е полезно за косата да се къпе всеки ден, дори напротив, колкото по-рядко, толкова по-добре.

В този ред на мисли, ние решихме да ви предложим домашна маска за справяне с мазната коса, която да улесни ежедневието ви и да ви спести постоянното къпане, връзване и всички други методи.

Необходими са: кисело мляко – според дължината на коса; сода за хляб – 1 лъжичка, която се прибавя към млякото ( може да я заместите с готварска сол); един белтък ( при много дълга коса 2,3) разбити на сняг; сок от 1 лимон.

Всички продукти се разбиват до получаване на еднородна смес. Маската се втрива главно в корените на косата. Седи се 30 мин – 1 час, след което се отмива само с хладка вода.

*При желание може да добавите 1 лъжица хума ( количеството се определя отново от дължината на косата) и 3 супени лъжици оцет. Ако решите да използвате хумата имайте предвид, че се нанася трудно и се отмива трудно и в този случай косата трябва да е влажна. Хумата има много благоприятен ефект върху косата. Освен, че помага да се отървете от честото омазняване, тя измива косата без нуждата от шампоан и стимулира растежа й.