Красивите хора са и по-умни. Това установи  изследване, проведено от американски и британски учени.

Според него, привлекателните мъже имат 13,6 точки над средния коефицитент за интелигентност. Красивите дами пък могат да се похвалят с цели 11,4 повече от средното ниво, съобщи БГНЕС, цитирайки изследване от Лондонското училище по икономика.

Тези резултати са неприятна новина и за известните личности, които не могат да се похвалят с особена привлекателна външност, като да речем футболистът  Уейн Рууни, когото феновете оприличават на Шрек.

Доказателство за тази теза обаче е Натали Портман, която има бакалавърска степен по психология от Харвард и говори три езика. При това не какви да е, ами иврид, японски и френски. Тя спечели и "Златен Глобус" на последната церемония по връчването на престижната награда.

Според същото изследване децата на красивите и умни хора ще наследят гените им и също ще имат висок коефициент на интелигентност.

За целите на експеримента били изследвани над 52 000 души във Великобритания и САЩ. Следяло се за представянето им в училище и общата им интелигентност, като същевременно бил оценяван и външният им вид.

"Като се има предвид, че интелигентните мъже е по-вероятно да достигнат по-високо обществено положение, а мъжете с по-високо положение е по-вероятно да се оженят за красиви жени, тогава, знаейки, че интелигентността и привлекателността се предават по наследство, трябва да има положителна връзка между интелигентността и физическата привлекателност при децата", заяви авторът на изследването Сатоши Каназава.

Той обаче предупреди, че това са статистически данни и те не трябва да се прилагат към отделни хора. "Ние не казваме, че нашето твърдение – „красивите хора са по-интелигентни” е научно обосновано. Това не е предписание как да се отнасяме или да преценяваме другите", заяви още изследователят.

Е, ако все пак успеят да докажат твърдението си, толкова значи за избора между "глупав и красив" или "грозен и умен" партньор.

Вече ще можем да имаме всичко.