За коледните и новогодишните празници всички момичета искат да бъдат неотразими и блестящи. За да засияе кожата на лицето, по-специалните грижи за нея трябва да започнете не ден преди празниците, а минимум три седмици преди това. Тези съвети ви даваме авансово, да не кажете после, че не сме се погрижили за вашата красота.

Започваме с водни процедури

Клеопатра е известна с ваните, които е вземала, за да бъде кожата й мека и гладка. Стоплете литър мляко, без да кипва, а в друг съд разтопете на водна баня чаена чашка мед. Разтворете меда в млякото, добавете 2 с. л. зехтин и сипете сместа във водата, с която сте напълнили ваната си. След такава процедура кожата става гладка, нежна и е подхранена.

Следват лед и мед

След сутрешното измиване на лицето, го обтривайте и масажирайте с кубчета лед. Пригответе си такива от отвара от липов цвят или лайка. След това задължително нанесете подхранващ крем. На устните сложете капчици мед и оставете сами да попият.

Хубавият грим се поставя по-добре върху чиста и обгрижвана кожа. Затова направете си интензивен курс с различни маски за лице. Правете ги 2-3 дни в седмицата, като ги оставяте на лицето за 15-20 минути. След това изплаквайте с хладка вода.

За суха кожа редувайте подхранваща с омекотяваща маска за лице.

Подхранваща маска
: смесете 1 с. л. сметана с яйчен жълтък.

Омекотяваща и овлажняваща маска: смачкайте един топъл варен картоф с прясно мляко, докато се получи рядка каша. Добавете 1 ч. л. мед.

За нормална кожа редувайте билкова с плодова маска, за изравняване на тена.

Билкова маска: залейте по 1 ч. л. градински чай, мента, лайка, липов цвят с гореща вода и нанасяйте отварата с памучен тампон по лицето.

Бананова: смесете половин добре узрял банан с 200 мл прясно мляко и 5 капки лимонов сок.

За мазна кожа са подходящи маските с белтък и мая, които стягат порите.

Маска с мая: размийте 50 г свежа мая с прясно мляко, докато стане рядка каша.

Маска с белтък: разбийте един белтък на пяна и го смесете с половин настърган суров картоф, 1  с. л брашно и 1 ч. л. лимонов сок.