Нормалната коса, която е подхранена и жизнена, има киселинност между 4.5 и 5.5 pH и зарядът й е с положителен знак. Увредената коса надхвърля границата от 7 pH (която се счита за неутрална) и когато това се случи нейният заряд става с отрицателен знак (тя вече не е киселинна, а алкална). Точно тогава тя събира статично електричество, което се проявява в неспособността ни да я усмирим. На всяка жена й е познато това изживяване, нали?

Причина за концентрирането на статично електричество в косата ни могат да бъдат както прекомерното използване на сешоари, преси и боядисването, така и сухият въздух през зимата. Това е и причината през студените месеци косата ни да се наелектризира повече в сравнение с другите сезони.

Кои са простичките неща, които можем да направим, за да намалим статичното електричество в косата? Ето няколко съвета:

---> Не забравяйте след всяко измиване да слагате и балсам, който няма да позволява на косата да загуби своята хидратация.

---> Избирайте стилизиращи продукти, които са на водна основа. Ако използвате сешоар, за да изсушите косата си, то той ще „прогони” влагата от нея, а тези стилизиращи продукти на водна основа ще ви помогнат да я задържите.

---> Щом дехидратацията е причина за наелектризирането на косата, значи трябва да й доставим нужното. Маската с майонеза е чудесен начин да правим това веднъж в седмицата. Ако косата ви е тънка, оставете маската да действа за 10 минути. За здрава и гъста коса можете да оставите и за един час. Изплакнете добре.

---> Бирата също може да ни бъде чудесен съюзник в борбата с левитиращите кичури. Сложете в бутилка с пулверизатор и напръскайте след като сте изплакнали от шампоана. Оставете да подейства, докато си бръснете краката под душа, след което изплакнете. Ако не ви притеснява миризмата, може и да не изплаквате.

---> След стилизиране на косата използвайте спрей за фиксация. Той също ще помогне в борбата със статичното електричество.

---> За да предотвратите стърчащите косъмчета – след измиването на косата, последната струя вода я пуснете от синьото кранче, а когато сушите косата си – последният щрих със сешоара нанасяйте със студена струя за фиксация.

---> Най-качествените четки за коса са тези, изработени от косъм на глиган. Те събират много по-малко статично електричество в сравнение с пластмасовите гребени и четки. Ако имате възможност използвайте такава.

---> Уверете се, че въздухът в дома и в офиса ви не е прекалено сух. Най-честата причина той да се изсушава е използването на климатик или духалка за отопление. В подобни случаи можете д се сдобиете с овлажнител за въздух, за да сте сигурни, че и косата ви няма да се дехидратира.