Краят на зимата неминуемо наближава. След студените и потискащи месеци, когато тялото ни често е подложено на задушаващата прегръдка на дебелите дрехи, сега е времето да подарим на кожата си така необходимите й грижи и внимание, и да помислим за здравето си.

Да започнем с една освежаваща и тонизираща вана

Напълвате ваната с вода с температура 35 градуса, прибавяте ½ литър прясно мляко и няколко капки масло от грейпфрут. В кратките блажени 20 минутки ще усетите как мускулите ви се отпускат и кожата се хидратира.

Чудесно би било, ако комбинирате ваната с масаж. В 5 с.л. бадемово масло отброявате 5 капки масло от грейпфрут. Нанасяте тази смес върху проблемните зони или започвате от краката, които най-силно усещат умората. Масажирате с кръгови движения в посока отдолу нагоре.

 

 

Здравите кожа и тяло се нуждаят от 2 до 3 л вода дневно

Редовното пиене на вода предпазва организма от дехидратация, пречиства тялото от токсини и поддържа тургора на кожата. Водата е велик балансьор. Тя не само регулира обмяната на веществата, но е и пръв помощник в стабилизирането на кръвното налягане. Чудесен старт на деня е една голяма чаша вода с резенче лимон.

 

 

Обръщайте внимание на храните, които косумирате всеки ден

Те трябва да са богати на витамините А, С и Е. Това са силни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и на тях дължим подмладяването си.

 

 

Витамин А ще си набавим, като си похапваме по-често моркови, сушени кайсии, спанак. Витамин Е – ядки, авокадо и почти всички зеленчуци. Витамин С – касис, портокали, грепфрут.

 

 

Витамин С, освен че е антиоксидант, е и градивен елемент, участващ в изграждането на колагена и еластина – протеини, влизащи в състава на сухожилията, кръвоносните съдове и така правят кожата ни еластична, гладка и красива. Загубата на тази естествена еластичност води не само до повяхване и загуба на тургора, но и до остаряване на ставите и атеросклероза.