Славата на цитрусовите плодове,

като дарители на здраве и красота, се носи още от най-дълбока древност. Легендарни красавици от историята и от по-близки времена са признавали, че хубавият цвят на лицето им и копринената кожа на тялото им се дължат на тези екзотични сладости, редовно присъствали в ежедневното им меню.

Силни антиоксиданти,

богати на магнезий, цинк и витамини, цитрусите се нареждат и сред най-предпочитаните козметични средства. Без значение дали ги приемаме като храна или външно, едно е сигурно – цитрусовите плодове не само лекуват, но и прогонват бръчките и запазват младостта.

Най-ярките представители на цитрусовия свят

несъмнено са портокалът, лимонът и грейпфрутът. Нека видим какво въздействие оказват и накратко да надзърнем в специфичните качества на всеки един от тях.

Портокал

3наменитата римска красавица Попея е признавала, че хубавият цвят на лицето й се дължи на чудодейния сок от портокал.

Прясно изцеденият портокалов сок лекува леността на червата и всички неприятности, произтичащи от нея: акне, пъпки, червенини по лицето. Портокаловият сок е отличен регулатор и успешно преборва излишните килограми. Именно в помощ на борбата с наднорменото тегло специалистите диетолози съветват да се пие сутрин на гладно прясно изцедения сок от три портокала.

 

 

Лимон

Кой би подозирал, че и лимонът притежава свойството да се бори срещу затлъстяването? И то с наистина удивителен успех. Освен това тази жълта благодат има и ред други великолепни качества. Лимонът е отлично лекарство срещу ангина и възпаления на гърлото. А дори лекува и ревматизъм.

Известни са още неговите избелващи кожата качества. След баня, докато лицето, ръцете и тялото са още влажни, обилното втриване на лимонов сок действа изключително хидратиращо и тонизиращо. Тези, чиято кожа е по-чувствителна към киселинността, могат да смесят лимоновия сок с малко прясно мляко.

Ноктите пък се почистват изненадващо лесно и бързо, като връхчетата на пръстите се забиват в нарязан неизцеден лимон.

 

 

Грейпфрут

Макар и малко горчив, този сочен плод е великолепен регулатор на обмяната на веществата. Прекрасно лекарство против анемия. Изяден сутрин на гладно, грейпфрутът се превръща в ненадминат помощник в битката с излишните килограми.