Африканският черен сапун, както е познат на мнозина, се използва широко при хората с кожни проблеми. Може да ви звучи невероятно, но той изглажда фините линии, премахва тъмните петна, спомага заздравяването на различни ранички и елиминира акнето. Още по-учудващото при него е, че е подходящ за всякакъв тип кожа поради съставките си.

Черният сапун се приготвя от пепелта на различни местни растения като живовляк, какао, палмово дърво и други. Към това се добавят и палмово и кокосово масло, като понякога в състава му можем да открием и масло от палмови ядки. Обикновено съставките, които влизат в производството на черният сапун се различават, тъй като различните африкански общества и племена използват различни тайни рецепти за приготвянето му.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Използването на сапуни от този тип е препоръчително, тъй като те съдържат висок процент желязо, както и витамин А и Е. Друга полза на черният сапун е UV защитата, която предлага, благодарение на маслото от шеа, което често присъства в състава му. Ето защо чернията африкански сапун е подходящ както за всякави типове кожа, така и за всякакви възрасти.