Основните причини за стареенето на кожата са излагането на слънце, без защита, пушенето, липсата на грижи и генетичната предразположеност. За да предпазите кожата от преждевременно стареене, първото, което трябва да направите, е да спрете да пушите, да започнете да използвате слънцезащитни кремове и да почиствате кожата си винаги преди лягане. Но ако проблемите вече са наяве, дори и да се мажете с много скъпи кремове, бръчките няма да изчезнат. Може леко да намелеят, да се свият, но си остават там. Кардиналните методи за тяхната борба предлага  козметичната дерматология и хирургия.

Чрез лазерното възстановяване (лазерна реконструкция) се отнема много тънък слой от кожата. Кожата леко се обгаря, след което специално се обработва. На местата на изгарянията се появява нова еластична кожа. Така може да се избавите от тънките и недълбоки бръчки около устните и очите, пигментните петна и белезите от акне, както и да повдигнете увисналите клепачи. Операцията не включва разрези и не остават белези. Не очаквайте обаче да видите резултати веднага. Лазерът не премахва механично бръчките. Той стимулира синтезирането на колаген в кожата.

Фейслифтингът е друг вариант за справяне с бръчките. За много проблемна кожа се препоръчва комбинацията от двата метода.

Микродермабразиото - още един воин в армията от унищожители на бръчки. В сравнение с лазера, това е по-лека операция. Много е важно да се спазват препоръките на лекарите след самата процедура. В противен случай положителният ефект е доста съмнителен. Младата кожа, която се появява на мястото на старата, има нужда от специални грижи. Микродермабразиото е подходящо за жени във възрастовата група 30-40 години, които все още не се нуждаят от сериозни корекции, а само от леки повлиявания.  

За запълване на дълбоките бръчки е нужно да използвате по-тежка артилерия. Често се използва инжектиране с различни полимери. Микробиолифтингът е процедура, включваща електростимулация. Борбата с мимическите бръчки пък включва инжектиране с ботулин. Токсинът парализира мускулите и така кожата се заглажда. Ефектът е видим в рамките на 4-6 месеца, след това операцията трябва да се повтори. Плюсът на тази операция е бързият видим ефект и краткото време на възстановяване. Все пак колко жени могат да си позволят да отсъстват от работа, за да станат по-красиви? Освен срещу бръчите, ботулинът се използва и срещу обилното потене. Инжектирането му в проблемните зони блокира отделянето на пот от жлезите.  

Най-важното – на която и процедура да се спрете, изберете добър специалист. Интересувайте се, питайте, сравнявайте. Защото освен бъдещата си красота, вие му доверявате и живота си.