Лятото е времето, в което трябва да обърнем сериозно внимание на косата си, тъй като знаем, че слънцето й нанася почти непоправими щети.  Започва да се къса лесно, да изглежда суха, изпръхнала, лесно изсветлява, а и неминуемо губи бласъка си. Затова е важно да се грижим правилно за нея, да я подхранваме и да й доставяме необходимата хидратация. Маслото от ший е чудесен начин да поднесете комплименти на косата си във вид на защита, противоизсушаващо действие, подхранваща, хидратираща и омекотяваща грижа. Предлагаме ви домашна маска за коса със ший, подходяща за горещите летните месеци.

Съставки:ший

  • 100 г масло от ший (може да се намери в билковите аптеки)
  • 100 мл кокосово масло
  • 2 с.л. зехтин
  • малко от любимия ви парфюм

Приготвяне:

Поставете маслото от ший в купа и оставете в микровълновата за 1 минута на средна температура, като внимавате да не се претопи.  Сложете така затопленото масло в пасатор и добавете кокосовото масло и зехтина. Пасирайте докато сместа не се превърне в пихтиеста каша. Изсипете съдържанието от пасатора в купа и оставете за 10 минути в хладилника. Когато сместа се поохлади, извадете я от хладилника, впръскате няколко пъти от любимия си парфюм и нанесете на косата. Оставете да постои 20 минути. Отмийте.

По-голям ефект ще постигнете, ако поставите сместа на мокра или влажна коса. Маслото от ший действа благоприятно и на скалпа.

Още полезни съвети за летните месеци:

-    Ако традиционно използвате сешоар, преса или маша за оформяне на косата, то поне през летните месеци се стремете да прибягвате по-рядко до тях. Слънцето достатъчно я изтощава.
-    Когато сте на плажа, използвайте шапка поне във времето, в което не сте във водата.
-    През лятото връхчетата на косата са по-склонни да „цъфтят”. Подстригвайте ги на интервали от 6-8 седмици.
-    През горещите дни е изключително важно косата ви да получава достатъчно хидратация. За целта не забравяйте да използвате балсам след всяко измиване.
-    Намалете употребата на стилизиращи продукти за коса. Бъдете естествени.