Както вероятно вече и сами сте разбрали, светът на красотата може да бъде наистина странно място. И май няма намерение да се променя. Още от съвсем древни времена жените с готовност са се подлагали на безброй невероятни и понякога дори ужасяващи процедури – пристягане с корсети, маски с животински изпражнения, арсеник за бяла кожа и куп други. Повече за странните разкрасителни методи от миналото можете да научите по-долу:

1. Крокодилски изпражнения против стареене

Хората от Древна Гърция и Рим вярвали, че крокодилските изпражнения притежавали анти-ейдж ефект. Както може би се досещате, много от жените многократно изпробвали свойствата им, добавяйки ги към ваната или маските си.

2. Камилска урина за красива коса

Арабките често се възползвали от камилската урина, за да придадат на косите си допълнителен блясък. В начи дни обаче май ще предпочетем аргановото масло.

3. Руж от бръмбари

Древната египетска кралица Нефертити сама приготвяла ружа си, смесвайки различни бръмбари и глина.

4. Индийски пипер за червени устни

Според различни проучвания, жените от времето на Моголската империя непрекъснато дъвчели листа от индийски пипер, за да оцветяват устните си в червено. За съжаление, този навик често водел до различни и често сериозни проблеми със зъбите.

5. Лосион за премахване на грим от птичи изпражнения

Благодарение на гуанидина – естествено почистващо кожата вещество, птичите изпражнения често били използвани като почистваща маска или лосион. Именно така премахвали тежкия си грим гейшите.

6. Машина за трапчинки

Ако живеехме в началото на 20-ти век, вероятно всяка дама, страдаща от липса на трапчинки, щеше да прибегне до машината на Изабела Гилбърт. Макар и идеята метална скоба да притиска бузите ви да не ви звучи като най-добрата идея точно в този момент, това революционно решение е било истинска сензация за времето си.

7. Антимон вместо очна линия

Макар и крайно неблагоприятен за организма, в Древен Египет антимонът често е бил използван вместо днешната очна линия.

8. Олово за бяла кожа

В Древна Гърция жените често прибягвали до маски от олово и зехтин, за да избелят кожата си. Това обаче често им коствало животите, тъй като продължителната употреба на тази чудотворна маска бавно, но сигурно насищала телата им с отровния метал.

9. Оцет за руса коса

Отново в Древна Гърция, жените топяли косите си в оцет, който ги изсветлявал, но и водел до косопад. Именно тогава нараства и популярността на перуките.