Почти няма млад човек, който да не се е сблъсквал с акне. Факторите могат да бъдат многобройни – от околната среда до хормоните и гените ни. Наскоро бе установено, че има и други причини за избиването на неприятните обриви по кожата.
Ето кои са те според професионалното мнение на специалистите-дерматолози. Вижте и техните ценни съвети:

#Сутиените и спортните ластични потници
Забелязвали ли сте обриви (избиване на акне) по гърба си около зоните, където е бил стегнат сутиенът ви. Според японският дерматолог д-р Мизугучи триенето от презрамките е сериозен причинител за появата на т.нар. „фрикционно акне”. Потта, която се задържа в тези зони, причинява запушване, водещо до избиване на акне.Това е често срещано явление при тренировъчни сесии. Ето защо пропускането на душ след тренировка е голяма грешка. Затова и хората, посещаващи фитнеса, трябва да се къпят непосредствено след приключването на физическите натоварвания. Всекидневното къпане също помага за борбата с акнето, заявява още д-р Мизугучи.

#Избягвайте омекотителите за дрехи
Оказва се, че докато ние се наслаждаваме тихичко на малкия лукс, наречен омекотител, който слагаме ежедневно в прането си, нашата кожа не споделя радостта ни.

"Омекотителят за пране съдържа куп химикали, които могат да причинят раздразнение по кожата", казва д-р Русак. Опитайте се да прескочите омекотителя в следващите няколко пранета и вижте дали ще забележите разликата, енеговият съвет.

#Внимавайте как се парфюмирате
Често ли се случва да пръснете парфюм директно върху кожата на гърдите и шията? Ако е така, това със сигурност може да е причината за акнето в тези зони. Според д-р Русак в направата на парфюмите се използват много запушващи порите масла, които дразнят и възпаляват кожата ни.

#Проверявайте консистенцията на продуктите, които ползвате
Д-р Мизугучи дава списък с комедогенни съставки (запушващи порите продукти), за които да проверяваме в разкрасяващата козметика, която използваме за телата си: изопропил палмитат, изопропил мирастат, бутилов стеарат, изопропил изостерат, децил олеат, изостерил неопентанат, какаово масло, ацетилов ланолин и оцветители D и C от червената гама.

#Неотмитият добре балсам
Ако не изплакнем добре врата и гърба си, след като сме нанесли балсам, това може да се окаже един от главните виновници за акнето по тялото, предупреждават специалистите. Балсамите са пълни с петролни продукти, които могат да запушат порите, ако има остатъци от тях по тялото ни. Затова е препоръчително да оставите водата да тече малко по-дълго време, докато не отмие максимално остатъчния продукт.

#Обърнете внимание на млечните продукти
Ако кожата ви е предразположена към акне, избягвайте млечните продукти. Със сигурност сте чували, че мазната храна, както и шоколадът, причиняват акне. Ето защо, опитайте се да намалите консумацията на кашкавал, мляко, сладолед, подсладени млека и забележете как кожата ви ще се изчисти!

#Използвайте памучни ръкавици
Дерматолозите, също така, напомнят, че често срещан сред жените навик е да слагат тежък (мазен) крем за ръце преди лягане. Това може да е също сериозна пирчина за появата на акне, особено ако спите с ръцете около лицето и шията. За щастие проблемът им решение и то е простичко – памучни ръкавици.

#Дръжте кожата овлажнена
Много проучвания сочат, че прекомерното изсушаването на кожата причинява акне. Ето защо хидратацията с некомедогенни продукти е от изключителна важност, казва д-р Мизугучи.