За да бъдат ноктите ни здрави, красиви и винаги в изящен вид, от значение е не само хигиената, от която се нуждаят те, но и начинът ни на хранене. Ето няколко елементарни, но безценни съвета за грижите, които трябва да полагаме за ноктите си, за да възвърнем и запазим тяхната здравина и блясък.

1. Поддържайте ноктите си винаги чисти! Това е златен постулат, за да запазите тяхната здравина и изряден външен вид. Ако по ноктите се забелязват малки маслени петънца; ако са пожълтели или замърсени, капка лимоново масло е чудесен начин да възвърнете блясъка им.

2. Нанасяйте меден вазелин или зехтин на кутикулата (кожичката в основата на нокътната плочка) всяка сутрин и вечер преди сън.

3. Прекаленото лакиране вреди на ноктите! Ето защо, при всеки възможен случай, го избягвайте. Цветният лак предизвиква пожълтяване на нокътната плочка, затова оставяйте ноктите си да отдъхнат поне веднъж или два пъти в седмицата.

4. Масажирайте ноктите! Масажът стимулира кръвообръщението в тази област, което от своя страна направи ноктите по-здрави и сияйни.

5. Пилете ноктите си само в една посока! Движите пилата от външната страна към средата на нокътя. Маникюристите съветват категорично да избягваме движението напред-назад – това поврежда пластовете на нокътната плочка, тя се разцепва и се лющи. Дръжте пилата под ъгъл 45 градуса, така че да обработвате предимно вътрешната страна на нокътя.

6. Избягвайте лакочистители с ацето! Този химическо съединение сериозно уврежда състоянието на нокътната плочка, изсушава я и я прави чуплива.

7. Поддържайте правилно балансирано хранене! Яжте храни, богати на желязо, витамини и протеини. Старайте се, колкото се може по-често, да включвате към ежедневното си меню пресни зелени зеленчуци.