През есента ябълките са на всяка крачка - по-хубави от всякога! Кога, ако не сега ще решите да си сътворите домашна маска от ябълки? Не само евтини, но и ефективни, тези домашни маски с главното участие на ябълките в тях облагородяват кожата на лицето, правейки я по-млада и красива, по-гладка и сияйна.

Ето няколко изпитани рецепти:

Подмладяваща ябълкова маска за всеки тип кожа

За да си приготвите ябълкова маска, добре е да се спрете на по-сочните плодове. Обелете 2 средно големи ябълки и ги намачкайте с вилица. Покрийте лицето с плътен слой от получената каша. След 20 минути изплакнете с хладка вода.

Хидратраща маска за суха кожа на лицето и деколтето

1-и вариант: Настържете на ситно 1 ябълка и добавете към нея 1 ч.л. кисело мляко + малко зехтин. Разбъркайте съставките добре и нанесете върху лицето получената каша. След 20 минути отмийте с топла вода, и веднага след това нанесете подхранващ крем. Препоръчително е преди нанасянето на маската да си направите горещ компрес.

2-и вариант: 2 с. л. сварени ябълки пасирайте заедно с 1 с. л. зехтин, кисело мляко и гроздово олио. Нанесете върху лицето и шията и покриват се с парче лигнин или с памучен плат. След 20 минути отмийте маската първо с топла вода, след това със студена.

Подхранваща маска за суха кожа

Една настъргана на ренде ябълка разбъркайте с един разбит на пяна яйчен жълтък и 2 с. л. студено прясно мляко.

>>

Изглаждаща маска за мазна кожа

Преди да преминете към нанасянето на маската, преди това задължително направете на лицето си парна баня. За да приготвите маската, разбийте 1 голяма кисела ябълка, настъргана на ренде, с един разбит яйчен белтък и 1 ч. л. прясно изцеден лимонов сок. Нанесете и след 20 минути изплакнете със студена вода.

Маска за изтощена коса

Смесете с 2 чаши отвара от розмарин или коприва с ¾ чаша пресен ябълков сок и няколко капки масло от репей. Втрийте добре в корените та косата след измиване.

Маска за ръце и нокти

Смесете ябълков оцет и зехтин в равни части, добавете и малко лимонов сок. Полученият балсам нанесете на ръцете и внимателно го втрийте в ноктите.

За да имат ефект, маските трябва да се правят 2–3 пъти седмично. Преди нанасянето на всяка от тях, първо, не забравяйте да почистите идеално лицето си с необходимите за целта тоалетно мляко и тоник. При мазната кожа е добре да отстраните предварително комедоните с парна баня, за да може кожата по–лесно да поеме полезните вещества. Задължително условие е да избирате пресни и здрави плодове!