Светът е полудял по здравословното хранене, а кокосовото масло е част от тази нова тенденция и това не е никак случайно. Оказва се, че неговите приложения далеч не се изчерпват с традиционните му употреби. То е страхотно за диетата, за кожата и дори... за почистване. Някои от приложенията му са доста интересни:

1. Паста за зъби

Едно от най-интересните приложения на кокосовото масло е вместо паста за зъби. Ще спестите пари и ще избегнете неприятните добавки в стандартните продукти на пазара. Кокосовото масло притежава антибактериални и избелващи свойства, което го прави отлична основа за паста за зъби. Използвайте 1/2 ч.ч. кокосово масло, 3 с.л. сода за хляб, 1 с.л. масло от чаено дърво и 1/16 с.л. ментово масло. Смесете в блендер. Не е необходимо да загрявате маслото преди да го използвате в рецептата, но нека не е замръзнало в хладилника. Съхранявайте в стъклен буркан и ще си имате паста за около 2 месеца.

2. За почистване на грим

Да, точно така, кокосовото масло е отличен избор за почистване на грима. Просто втрийте около половин с.л. върху кожата на лицето си и масажирайте. То едновременно почиства, но и овлажнява. Няма да омазни кожата ви и е всъщност чудесен начин да се отървете от акнето. След като с масажни движения сте го втрили добре, вземете нагорещена кърпа и избършете. Действа супер за почистване на грима от очите, което понякога е трудна работа.

3. Приемайте с храната

Технически всяко масло е добро за повишаване на питателността на менюто ви, но кокосовото масло е изключително благодатно по няколко причини. Първо кокосовото масло забързва метаболизма и по този начин определени хранителни добавки се абсорбират по-бързо от огранизма, отколкото други мазнини. Освен това не променя структурата си според температурата, което е супер, ако искате да го добавите към горещи храни - например в супата. Мазнините в кокосовото масло не се влияят от горещините, както други растителни мазнини, затова са безопасни за тялото.

4. За кучето

Да, кокосовото масло е страхотно за кучето ви! Давайте му около 1 с.л. дневно - помага при суха кожа, артрит и лошо храносмилане. Опитайте да разтопите и да добавите към дневната порция храна на вашия домашен любимец. След време може да стигнете до етап, когато можете да му давате директно с лъжица.

5. Като крем против бръчки

Кокосовото масло хидратира кожата перфектно, което го прави страхотен нощен крем. Просто втрийте малко под очите на веждите преди да си легнете. Няма да навреди на очите ви, но ще омекоти кожата.

6. Вместо масло

Един от най-забавните начини да използваме кокосовото масло е.. като го ядем! Повечето хора не мислят, че е добра идея да се добави върху филийка, палачинки или сладки, но кокосовото масло е чудесна алтернатива на обикновеното краве масло. Доказано е, че то регулира нивата на кръвната захар. Все пак внимавайте с количествата - малкото е повече - защото е силно калорично, тъй като е естествена мазнина. Но това не бива да ви притеснява - когато е в разумни количества, мазнините в кокосовото масло са уникални и доказано помагат в борбата с килограмите, депресия и лошо храносмилане.