Прекрасният летен сезон има и някои недостатъци. Един от тях са сърбящите обриви след ухапвания от комари или други членестоноги. И тъй като в аптеките обикновено ни се предлагат доста скъпи решения на проблема, ние решихме да ви предложим 5 домашни рецепти, които ще ви свършат чудесна работа.

Лавандула
За да излекувате сърбящата уртикария, сложете 20-30 капки етерично масло от лавандула в купичка студена вода. Разбъркайте течността. Вземете чиста кърпа, потопете я в купата и с нея нанесете разтвора върху раздразнените участъци на кожата. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Меден мехлем
Медът в този мехлем е овлажнител на кожата, което помага за облекчение на кожните дразнения като екзема и дерматит.
Имате нужда от:
30 гр. настърган пчелен восък
250 мл сурово сусамово масло
115 гр. мед
1 капсула витамин Е
60 капки – комбинация от етерични масла: роза, здравец, лайка, лавандула или бергамот
В горната част на двойно дъно сложете на слаб огън пчелния восък като го разбърквате от време на време. Махнете от котлона и изчакайте да изстине. Добавете меда. После прибавете капсулата витамин Е и накрая етеричните масла. Вакуумирайте сместа в буркан и я използвайте при необходимост. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Репелент – препарат, който отблъсква насекомите
Най-добрият вариант е да избегнем изобщо ухапванията. За тази цел вместо да се пръскате с отрови, може да използвате следната рецепта. Тя е доказано ефективна за комарите:
Имате нужда от:
15-20 капки етерично масло от евкалипт
15-20 капки етерично масло от лимон
15-20 капки етерично масло от лимонова трева
15-20 капки етерично масло от цитронела
30 мл олио за тяло (може и зехтин)
Смесете всички съставки добре и излейте сместа в бутилка с пръскаща помпичка. Така ще ви е най-лесно да си го нанесете. Не го използвайте върху бебета или малки деца!

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Вана с овесени ядки за ухапванията
Продуктите за баня, които са на основата на овеса, са известни с лечебното си действие. Но защо да не си направите свой собствен продукт?
Имате нужда от:
Шепа овесени ядки
Половин шепа мляко на прах
Половин шепа лайка
Малко невен и лавандула
Парче муселин (тензух) на два ката
Сложете всички съставки в тензуха и го завържете като торбичка. Пуснете течаща топла вода (в никакъв случай гореща). Поставете торбичката под течащия чучур във ваната. Направете водата хладка. Влезте във ваната и се потопете като може да изстисквате „балона” върху кожата си, за да облекчите сърбежа. 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Етерично масло за успокоение на сърбежа
За да си направите евтино и ефективно лечение, имате нужда от:
1 капка лавандула
Роза
Лайка
Студена вода
Сложете в купичка малко студена вода, колкото да намокрите голям памучен тампон. Сложете съставките и напоете тампона или малко парче кърпа. Притиснете го към ухапаното място като дори можете да сложите лентовидна лепенка и да го оставите да действа цял час.