Цитрусовите плодове не случайно сe нареждат сред първенците в домашната козметика. те оказват трайно и ефикасно въздействие върху кожата. От тях можем да си приготвим чудесни пилинг маски, релаксираща вана и дори домашен подмладяващ крем с хидратиращ и подхранващ ефект. Всички цитрусови плодове, в това число и екзотичните, като папая, манго и ананас, съдържат естествени ензими, които спомагат за обновяването на кожата. Всички те са отлични заместители на химичния пилинг. Помагат в борбата с акнето, фините бръчки, пигментните петна и повехналата кожа. Избрахме за вас няколко лесни рецепти с главната роля на цитрусовите плодове, в чийто удивитителен ефект сами може да се убедите:

Цитрусови плодове за здраве и младост >>

1.Пилинг маска с портокал

Портокалите размекват и разхлабват мъртвите кожни клетки, без да предизвикват раздразнение. Необходим е само сок от портокал с малко захар и зехтин. Съставките се разбъркват добре и с връхчетата на пръстите получената смес се нанася върху лицето с нежни кръгови движения.

Маската може си да я приготвите и като замените портокала с грейпфрут, а захарта – със сол.

Топ 5 на домашните пилинг маски >>

2. За здрави нокти и нежно отстраняване на кожичките на ноктите

В малка купа смесете 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 1 ч.л. мед. Разбъркайте енергично в продължение на две минути. Добавете ½ ч.ч. топла вода към сместа и отново разбъркайте. Накиснете връхчетата на пръстите в получената смес около 5-7 минути. След като извадите ръцете си, изплакнете ги с топла вода и попийте. Внимателно натиснете кожичките назад с пиличка. Нанесете върху тях масло или лосион с нежни масажиращи движения. Едва сега може спокойно да посегнете към лака за нокти.

7 златни постулата за здрави нокти >>

3. Пилинг маска с лимон за мазна кожа

Смесете в купа настърганата кора на 1 лимон, с 1 ч.л. мляко на прах, 2 ч.л. бадемово брашно и ½ сок от 1 лимон. Разбъркайте добре и нанесете върху лицето и шията с нежни кръгови движения. Изплакнете обилно с хладка вода и едва тогава нанесете любимия си и задължителен овлажнител.

На война с мазната кожа >>

4. Релаксираща ароматна вана

За целта е достатъчно да се потопите във вана с плуващи в нея резенчета от кора на 2 лимона и 2 портокала и да добавите заедно с тях сока на лимоните. Насладата от красивия цитрусов аромат може да подсилите с 5 нежно ухаещи на цитрус свещи.

5 варианта на вана за вашата нова баня >>

5. Хидратиращ крем с мандарини

Изсипете ½ ч.ч. сметана в малка купа и добавете към нея прясно изцедения сок от ½ мандарина. Изчакайте сместа около 3 минути, за да стане на бучки, изцедете, след което я нанесете върху кожата си. Ще бъдете изумени от резултатите!

Домашен био крем за лице >>

Внимание! Ако кожата ви е прекалено чувствителна, избягвайте третирането й с лимонов сок в чист вид. Смесвайте го с вода и нанасяйте течността с памучен тампон. Въпреки че цитрусите имат антисептино действие, могат осезателно да повишат чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Затова, ако сте третирали кожата си с тях, дерматолозите предупреждават да не се излагате пряко на слънчева светлина поне 5 часа след нанасянето.