Маските са една от най-древните разкрасителни процедури навсякъде по света. Някога жените с благородническо потекло са третирали лицето си с екзотични субстанции, за да запазят кожата си гладка, нежна и красива, a и за да я предпазят от стареене.

На север традиционно се използвали мазнини от животни и риба, за да се предотвратят вредите от студения и сух зимен въздух.

Днес домашните маски са все още популярни сред много от дамите, особено сред онези от тях, които се опитват да избегнат отровните продукти и предпочитат да подхранват, почистват, заздравяват и предпазват кожата си с домашни лекове.

Ето и няколко специално подбрани маски за зимата – при това бързи и особено подходящи за заетата съвременна жена.

Маска с авокадо
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тя е перфектен избор за сухата кожа, която страда особено силно през зимния сезон.

Много е лесна: смачкайте вътрешността на авокадото с вилица, добавете капка зехтин и нанесете гладката, ароматна смес на лицето си.

Маската е дълбоко подхранваща и ще снабди кожата ви с разнообразни витамини, минерали, антиоксиданти и омекотяващи фибри, за да се преборите със сухотата на лицето през зимата.

Маска с кисело мляко
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази маска е изумително простичка и ефективна в случай, че лицето ви страда от ежедневна умора.

Просто нанесете малко кисело мляко, айрян ИЛИ сметана (за готвене, не сладка) и избягвайте областта около очите. Оставете за около 10-15 минути и измийте с хладка вода.

Тази маска омекотява, освежава и възвръща естествения pH баланс на кожата, а освен това я предпазва от негативното влияение на студения зимен вятър.

Маска с жълтък
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тази маска е подходяща за мазна кожа с разширени пори.

Нанесете на лицето си разбит жълтък, оставете да подейства за половин час и след това измийте с вода.

Тази проста маска ще освежи и стегне кожата ви. Тя ще изглежда много по-здрава от преди. През зимата пък ще създаде естествена бариера, която ще защити лицето ви, твърдят от allwomanstalk.com.

Маска с овесена каша
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Тя е страхотна награда за кожата ви, която вероятно не се чувства много добре на студа навън. За да я приготвите, смесете в равни пропорции сурова овесени ядки, жълтък и мед. Оставете на лицето за около 20 минути. Измийте с хладка вода и подсушете. След нанасянето, лицето ви трябва да е меко, освежено и със здрав вид.

Маска с банан
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Ако имате комбинирана кожа, която страда през зимата, опитайте да й помогнете с банан. Смесете смачкан банан с прясна сладка сметана и нанесете на лицето. Останете с маската за около 30 минути. Ще почувствате, че кожата ви е гладка, мека, хидратирана,  подхранена и ще ви накара да забравите, че навън е студена и неприятна зима.