Едно от най-неприятните последствия от силното слънце през лятото е изгарянето на кожата. Ако това ви се е случило, или просто искате да се разкрасите, снабдете се с извара, овесени ядки и краставица и си откраднете няколко минути само за вас. Трите маски, които ви предлагаме, може да направите поотделно или една след друга за максимален ефект.

Ако кожата на лицето ви е изгоряла от слънцето
Ако сте прекалили с часовете, прекарани на плажа, и сте се сдобили със зачервени бузи и нос, който се бели, тази маска е за вас. Тя ще намали както зачервяването, така и неприятното усещане за опъната, пламтяща кожа.

Съставки:
2 с. л. извара
5 сурови бадема (предварително накиснати и смлени)
2 с. л. сок от пъпеш



Смесете изварата със сока от пъпеш и бадемовата паста, докато стане кремообразна текстура. Нанесете на всички участъци на лицето, които са засегнати от слънцето. Оставете, докато изсъхне. Докато релаксирате, сложете тънки резенчета краставица на клепачите си. Изплакнете маската с хладка вода.

Успокояваща маска
Овесената вода е известна със своето успокояващо действие. Ако получите раздразнение на кожата или внезапна алергична реакция, проявяваща се като възпаление на епидермиса, тя ще облекчи проблема. Маската с овесени ядки може да се използва както за успокояване на изгоряла от слънцето кожа, така и при екземи, черни точки и пъпки. Перфектната релаксираща маска след дълъг и горещ ден на плажа.

Съставки:
1/3 ч. ч. фини овесени ядки
½ ч. ч. гореща вода
1-2 ч. л. кисело мляко
1 с. л. мед



Залейте овесените ядки с горещата вода и ги оставете, докато омекнат и леко набъбнат. Когато ядките абсорбират водата и омекнат, добавете меда и киселото мляко. Може да разбиете с блендер, за да стане фина смес. Нанесете на лицето, като на засегнатите участъци сложите по-дебел слой. Останете с маската 15-20 минути. Измийте с хладка вода.

Охлаждаща маска
Краставицата и ментата са чудесни съставки за разкрасяване през лятото, защото хидратират и охлаждат и могат да се използват за всеки тип кожа. Освежаващият ефект на краставицата, в съчетание с ексфолиращата сила на кафявата захар, ще направи кожата на лицето ви прекрасна само за 10 минути.

Съставки:

1 краставица
3 листа мента (смачкани)
1с. л. кафява захар

Обелете краставицата и я настържете на едро ренде. По-едрите парчета ще запазят сока в себе си и така ще успеете да използвате и него в маската. Смачкайте листата мента и ги добавете към зеленчука. Смесете със захарта и разбъркайте добре. Нанесете на лицето и стойте с маската 10 минути. Измийте с хладка вода.