Изобилието от най-различни плодове придава специфично плодово обаяние на всеки един сезон. И тъй като навън е зима, ще си поговорим за зимни плодове. Да си признаем, тъкмо през този сезон, най-много обичаме да си похапваме свежи сочни портокали, мандарини, ябълки и т.н. Но знаем ли, че тъкмо тези плодове са и чудесно средство за освежаване и предпазване на кожата от неблагоприятните условия на зимния сезон? От тях можем да приготвим прекрасни маски и балсами, с които да тонизираме и подмладим кожата, разбира се не само на лицето и на шията, а и на цялото тяло. Зимните дарове на природата са много, но ние избрахме три нейни съвършени произведения, които още от древни времена са били използвани освен за храна, и за разкрасяване.

Козметика от кухнята >>

Ябълките

Те са чудесен източник на естествени витамини и антиоксиданти. Ябълковите маски са особено подходящи за дами с чувствителна кожа. Те имат изключително стягащо и омекотяващо действие. Хидратират кожата в дълбочина, като я правят свежа и еластична.

Една намачкана ябълка смесете с 1с.л. мед. Разбъркайте хубаво и нанесете върху почистената кожа на лицето и деколтето. След 10 минути изплакнете. Маската е особено подходяща за мазна, чувствителна или смесен тип кожа.

 

Най-лесната маска за мазна кожа: с ябълки >>

 

Нарът

Знаете ли, че тези плодове са били използвани от векове като луксозен скраб за тяло. Сокът на нара има свойството да подхранва кожата на тялото, като я запазва млада и еластична. Зрънцата от нар пък са прекрасно средство за ексфолиране на кожата на лицето.

Вземете шепа нарови "перли", намачкайте ги леко и ги смесете с 10 счукани на ситно бадеми и 2 с.л. сухо мляко. Нанесете с нежни кръгови движения върху кожата на лицето. Отмийте с прясно мляко, а след това с хладка вода. Кожата ще засияе и ще стане нежна и мека като коприна.

 

Чудодейна маска за бебешки мека кожа >>

 

Портокалите

Портокалите са удивителен балсам и регенератор за кожата, благодарение на високото съдържание на витамин С в тях. Портокаловият сок може да се използва като тоник и хидратант. Стига да не проявявате алергия към киселите съставки на портокала, този плод, както и кората от него, са перфектни средства за премахване на горния слой мъртви клетки.

Достатъчно е да разтриете нежно кожата на лицето си със сурови или леко попарени портокалови кори, потопени в мляко и мед, за да засияе кожата ви в пълния си блясък.

Не забравяйте, че портокалите са с високо съдържание на витамин С и е хубаво да ги консумирате в изобилие през целия зимен сезон. Ефектът от въздействието им отвътре върху кожата не е по-малко от това на външното му приложение, дори напротив. Портокалът е мощен имуностимулант, така че не си и помисляйте да го пренебрегвате и като храна! Всъщност това, естествено, се отнася и за всички останали сладки и сочни земни творби на майката-природа.

 

Цитрусови плодове за здраве и младост >>