Гроздето е един от ценните дарове на есента. То е богато на органични киселини - ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др. Именно тези киселини действат благотворно на кожата като я изчистват и подхранват едновременно. Най-хубавото е, че всяка част от този плод може да се използва – меката част на зърната (подхранване), люспите им (почистване) и семките (пилинг). 

Само една чепка грозде, а може да достави толкова много красота!

Маска с меката част на зърната



За да освежите кожата, изпийте шепа червено грозде. Остранете люспите и семките. Меката част може да намачката с вилица. Добавете 1 с. л. прясно мляко и разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Ако се получи твърде рядко (тъй като това зависи от водното съдържание на гроздето), добавете още плод. Нанесете на лицето и останете с маската 10 минути. Изплакнете с хладка вода и нанесете крем.
Ако се притеснявате от наситения цвят на червеното грозде, използвайте бяло.

Маска със семките на гроздето >>>

Маска със семките на гроздето

Снимка: Thinkstock



Семките на гроздето са най-полезната част на плода, въпреки че малцина ги обичат. Те са силен антиоскидант, който забавя стареенето като улавя свободните радикали. За маска със семки са ви необходими 30 грама от тях, които трябва старателно да счукате или да смелите. Добавете 1 ч. л. зехтин, за да стане каша. Нанесете маската на лицето и останете с нея 7 минути в хоризонтално положение, за да не паднат зврънцата. Измийте с хладка вода и нанесете крем.

Ако искате да подсилите пилинг ефекта, който имат малките частички на семената, може да си направите лек масаж с пръстите, преди да измиете маската.

Маска с люспите на гроздето >>>

Маска с люспите на гроздето

За тази маска са подходящи винените сортове грозде, защото са с по-дебели люспи. Такива са Каберне Совиньон, Мерло, Каринян и др. Достатъчно е да обърнете вътрешната част на люспите към лицето и така да обтриете кожата. Така тя е почистена и хидратирана. Изплакнете с хладка вода, след като почистите цялото лице.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos