Ако имате дюли у дома, не се колебайте да ги използвате за разкрасителни цели. Освен, че е прекрасен плод, богат на ценни хранителни вещества и витамини, дюлята е и превъзходно средство, с което можем да си приготвим удивително ефикасни козметични маски. Благодарение на семенната си обвивка дюлята притежава изразено омекотяващо и противовъзпалително действие и оказва особено благотворен ефект върху мазната и предразположена към акне кожа.

Ето 3 чудесни домашни маски с главното участие в тях на дюлята, които лесно и бързо може да си приготвите сами:

Почистващ лосион за мазна кожа с дюля

Разбийте 1 яйчен белтък, добавете към него 1 с.л. пюре от сварена дюля заедно със семената и ½ чаша отвара от корен от черен оман*.  С напоено в течността тампонче почистете лицето.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Сурова торта с дюли >>

_

* 20 г сушен и стрит на прах корен от черен оман се залива с 400 мл вряща вода и се оставя в продължение на 10 минути. Отварата се съхранява на хладно място в стъклено бурканче.

Кулинарни изкушения, които ни предлага есента - вижте във видеото

 

Лосион с дюля срещу широки пори

Лосионът е особено подходящ за мазна кожа с видими разширени пори. Ето как се приготвя.

 

Настържете на фино в 1 чаша сурова дюля, добавете към нея няколко капки етилов спирт и оставете сместа да престои 1 седмица в стъклено бурканче. Прецедете и с напоен в течността памучен тампон нанесете върху кожата. По време на третирането избягвайте зоната около очите, устата и ноздрите. След 20 минути изплакнете с топла вода.

 

 

Печени дюли с гауда и мед >>

 

Отвара от дюлеви семена срещу акне и афти

В 1 л вода изсипете 150 г семена от дюля. Варете на лек огън в продължение на 15 минути. Оставете течността да се охлади. При наличие на афти в устата жабуркайте по няколко пъти на ден. С памуче пък нанасяйте върху проблемните зони на кожата. Семената оказват изключително успокояващ и противовъзпалителен ефект.