Сърдечносъдовите заболявания, тютюнопушенето и нездравословното хранене са най-големите убийци на човечеството, редом с военните конфликти и насилието.

Резултатите са от мащабното изследване "Глобалното бреме на болестите" (Global Burden of Disease), спонсорирано от фондацията на Мелинда и Бил Гейтс. Проучването, осъществено от 2500 изследователи сред 130 държави в света, е ръководено от д-р Кристофър Мъри, директор на Института за оценка на здравето към Университета на Вашингтон.

Нездравословното хранене, което е бедно на зърнени храни, ядки, плодове, зеленчуци, риба и богато на сол е причинило близо 19% от глобалната смъртност през 2016 г., или един на всеки пет души в глобален план. Нездравословното хранене повишава силно риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и висок холестерол.

През 2016-а 72% регистрираните смъртни случай са причинени от незаразни или хронични болести като сърдечносъдовите заболявания и диабет.

През миналата година сърдечносъдовите заболявания са убили над 9 млн. души, а тютюнопушенето е предизвикало преждевременната смърт на над 7 млн. души.

Психичните заболявания са огромен бич за голяма част от населението на планетета, като 1,1 млрд. души са страдали от психологически и психични разстройства през 2016 г., като преобладават заболяванията от депресивния спектър.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в медицинското списание "Lancet".