Жените празнуват 8 март по различен начин - в зависимост от това дали имат дете, или не. Две истории, които гарнираме с чувство за хумор, за да можем да преглътнем малко по-лесно. 

7 март, 13:00 часа

Жена с дете: Използваш обедната почивка, за да си купиш роклята и обувките, които си харесала преди около месец и за които все не ти стигат пари. Утре е 8 март, хайде, по случая може и чорапогащник.

Жена без дете: След работа се разхождаш в мола и пренебрежително разглеждаш роклите на цветя, които са избуяли по витрините. Мериш три - третата за да вбесиш продавачката, четвъртата купуваш. Имаш време дори за маникюр с гел лак и да хапнеш суши за вечеря.

8 март, 9:00 часа

Жена с дете: Получаваш стрък фрезия, купен от съпруга ти и поднесен от детето. И двамата знаят, че обичаш цветя в саксии, без целофан. Усмивки, прегръдки, мили думи – онези топли чувства, които осмислят деня, живота и ролята ти в него.

Жена без дете: Получаваш служебен карамфил от колегите, който те чака на бюрото и поздравление „Честит празник, жена!”

8 март, 11 часа

Жена с дете: Уговаряш се с приятелки да излезете на бар и да пийнете. Уговаряш се със съпруга да гледа детето. И на двата фланга преговорите вървят гладко. Имаш нужда да изпиеш (поне !) една голяма водка, защото ти е писнало от сополи, кашлици и вечно залепеното за левия ти крак мрънкащо хлапе. Today is Тhe Day!

Жена без дете: Един ред в общия чат и мацките от тайфата вече си знаят – по същото време, във вашия си бар. Тази вечер навсякъде жените ще влизат без пари, но това не ти е особено важно. Обикновено човекът от охраната ви пуска с предимство. Липсата на халка на безименния пръст и сутиените с подплънки правят чудеса!

8 март, 12 часа

Жена с дете: Отивате на празничен обяд с колегите. Едва ходиш, защото стъпалата ти толкова са отвикнали да бъдат на високи токчета, че се чудят какво е това, което си им причинила. Походката ти прилича повече на тази на Тенекиения човек от „Вълшебникът от Оз”, отколкото на Жизел Бюндхен по модния подиум, но даваш всичко от себе си.

Жена без дете: Високите токчета правят така, че краката ти да изглеждат още по-дълги. Осъзнаваш го прекрасно и често ставаш до кафе машината и до принтера. Просто ти доставя удоволствие да забелязваш как колегата се изчервява от притеснение, когато минаваш поквай него, полюшвайки ханш.

8 март, 13 часа

Жена с дете: Неволно проверяваш дали по роклята ти няма морковено пюре, тиквена крем супа или залепнал макарон. Изваждаш от чантата си мокрите бебешки кърпички, разкъсаното пакетче солети и стопилото се вече шоколадово яйце. До звездното събитие на живота ти остават 6 часа. Тази вечер ще си мацка. Вълнуваш се!

Жена без дете: Онази четвърта рокля, която си купи, не се оказа твоя размер. За щастие имаш още три необличани. Само трябва да внимаваш какво хапваш, за да си остане коремът ти все така плосък.

8 март, 15 часа

Жена с дете: Правиш си селфи в тоалетната и сменяш профилната снимка си във Фейсбук. Скоро не си изглеждала толкова елегантно и това трябва да се отбележи. До звездното събитие на живота ти остават 4 часа. Стискаш палци, мяташ сол през рамо и заключваш пръсти, за да бъде всичко наред!

Жена без дете: За 13-и път минаваш покрай колегата, а той все така се изчервява!

8 март, 17:00 часа

Жена с дете: Лелката от детската градина загрява телефона ти до червено. Детето е с температура, обяснява, че го боли ухото, започнало е и да кашля. Поръчваш си такси и проклинаш високите токчета, докато бързаш към изхода на офиса.
Жена без дете: Работният ден приключи (то не че много работи днес, де). 

8 март, 18:00

Жена с дете: Чакаш през кабинета на педиатъра, заедно с още 4 майки, 5 деца и 1 баща. Отново проклинаш високите токчета!

Жена без дете: Първото мартини за вечерта. Благославяш човека, който го е измислил!

8 март, 19 часа

Жена с дете: На бас, че никоя друга жена не е получавала такава изненада за празника! Не става дума за цветя, бонбони, подаръци... а за истински и неподправен бронхит! По случая можеш да почерпиш с шотове от Панадол, Мукоплант, Суметролин и парти хапки от Клацид и Вентолин. Уговорката за бар с момичетата, разбира се, отпада!

Жена без дете: Всяка втора напитка във втория бар, който посещавате, е безплатна! Как да не се радваш, че си жена!

8 март, 20 часа

Жена с дете: Даваш топла супа на детето, докато гледаш поредния епизод на "Дора The Explorer". Настроението ти е скапано, а това испаноговорящо момиченце е толкова жизнерадостно, че няма как да не те подразни. „Не искам сиропчеееее!” – на десетия крясък просто напъхваш лъжицата в устата на детето и мислено отмяташ тази задача.

Жена без дете: „Ние сме номееер едно!” – крещиш с приятелките си, докато танцувате. Вече сте толкова пияни, че бихте се поклащали в синхрон дори от ритъма на тракащите по дисплея на телефоните ви нокти.  

8 март, 21:00 часа

Жена с дете: Глезените те болят, главата те боли, не помниш днес дали яде нещо. Гушкаш се в съпруга си, отместваш рядката косичка от лицето на спящото вече дете. Мислено благодариш на вселената, че имаш всичко това. Чувстваш се силна, че си успяла да овладееш и тази кризисна ситуация! И още преди да завършиш кратката си благодарствена реч, заспиваш от изтощение.  

Жена без дете: Да смесваш мартини и уиски май не беше добра идея. Боли те глава. И новата рокля мирише смъртоносно на цигари. Сваляш всички дрехи, бижута и грим и лягаш сама на голямото си легло, малко преди всичко пред очите ти съвсем да започне да се върти.