С толкова много диети, които обещават бързи резултати от типа на "свали 15 килограма за 2 седмица", е изкушаващо да се продължи търсенето на лесен начин да се отслабне. Но дори екстремните хранителни планове, които изглежда работят за кратък период от време, са изпълнени с опасности. Истината е, че ако наистина искате да отслабнете и да задържите постигнатото, е необходимо да промените поне част от навиците си, свързани с хранене и движение – от статията ще разберете, че това всъщност не е толкова трудно. Вижте съветите на фитнес инструктора и специалист по здравословно хранене Станимир Михов.

"Положителни промени в начина на живот са най-добрият начин да подобрите здравето си и да регулирате теглото си в дългосрочен план."

Най-здравословният начин да отслабнете не е нито като изберете най-рестриктивната диета, нито като започнете да изпълнявате безброй тренировки и упражнения за кратък период от време. Тялото реагира най-добре на бавни промени по отношение на храна и физическа активност.

Например, някой, който не е спортувал с години, не трябва да бърза да изпълнява десетки километри тичане или 6 тренировки седмично във фитнес зала. Не само, че трудностите, които ще изпитате може да ви обезсърчат и демотивират, но е много вероятно да се контузите и да влошите още повече моментното си фитнес ниво.

Същото важи и за хора, които изведнъж започват да гладуват, за да отслабнат. Диетите, които силно ограничават приема на калории и определени групи храни, могат да доведат до дефицит на ценни хранителни вещества, витамини и минерали, от които телата ни се нуждаят.

Най-голям процент от хората, които се подлагат на подобен тип диети искат да загубят излишни мазнини и тегло бързо. Това, което се случва обаче е друго. Първите няколко дни при подобен тип диета, се губи задържана вода. Причината е ограничаването на източниците на въглехидрати, както и тези на натрий (сол), които тези режими налагат.

Така кантарът може да покаже 3-5 килограма надолу още първата седмица, но това със сигурност не са изгорени мазнини или постоянно тегло. Тези процеси не се случват в рамките на няколко дни. Тогава, ако искам да отслабна какво трябва да направя?

Енергийни нужди и отслабване

Телата ни използват храна за енергия. Когато набавяме повече енергия, отколкото се нуждаем, организмът не може да я използва толкова ефективно и започва да я складира като подкожни мазнини. Това значи, че ако приемате повече калории, отколкото е нужно, за да се изпълняват задачи като поддържане на жизненоважни процеси и дневна активност, ще покачвате килограми. За да загубите килограми, трябва да накарате тялото да използва натрупания излишък енергия под формата на мазнини. Най-ефективните начини това да се случи:

- Като редуцирате количеството на приетите калории

- Като увеличите физическата си активност

Това е причината повечето фитнес инструктори да обобщават, че отслабването се случва с диета и физически упражнения.

Въвеждане на промените постепенно

Малки промени могат да направят голяма разлика при постигане и задържане на желаните килограми. Едно нездравословно хранене седмично, богато на калории, може да допринесе за покачване на 5 килограма годишно – премахването или заменянето му с по-здравословна версия ще помогне да загубите приблизително същата стойност. Също ще е по-вероятно да се придържате към подобен подход със здравословни замени – например приготвена закуска вкъщи, вместо бърза закуска купена навън, отколкото ако се опитате да променяте хранителните си навици на 100% изведнъж. Целите, свързани с отслабване обикновено се поставят за предстоящите седмици или няколко месеца, което е чудесен краткосрочен план. Но ако приемете, че отслабването и загубата на тегло са дългосрочни цели и е необходима промяна на хранителните навици, а не краткосрочно решение, ще можете не само да постигнете чудесни резултати, но и да ги задържите. Заедно с промените, които правите с нова диета, се опитайте да си налагате и такива, които ще може да продължите да следвате и след като приключите с избрания хранителен план.

Увеличаване на физическата активност

Ако увеличите количеството физическа активност, но продължите да следвате същата диета и прием на калории, почти със сигурност ще се забележи положителна промяна в килограми, талия, ханш и коремна област.

Дори да не обичате да ходите на фитнес – леки упражнения като бързо ходене и крос ще са от сериозна полза, стига да се изпълняват през повечето дни от седмицата.

Всеки път когато изпълнявате упражнения, които са в повече от това, което сте свикнали, ще горите допълнителни калории и съответно ще можете да постигнете по-бързи и здравословни резултати.

Има много начини, с които да увеличите физическата си активност. Примери са аеробика, бързо ходене, бягане, танци, плуване, колоездене, тренировки в домашни условия и др.

Най-добрият старт е като намерите нещо, което харесвате да правите. По този начин ще може по-лесно да го внедрите в ежедневието си и има голям шанс да го изпълнявате в по-продължителен период от време.

Също така всяка допълнителна активност, която можете да внедрите краткосрочно или дългосрочно се зачита. Подобни са:

- Използването на стълби вместо асансьор или ескалатор;

- По-дълги разходки пеша или с колело вместо с кола;

- Раздвижване, стречинг или единично упражнение като клек по време на реклами и др.

Ако не намирате любима физическа активност с която да стартирате, ви препоръчвам да разгледате списък с тренировки за вкъщи тук.

Всичко от, което се нуждаете, за да започнете да спортувате вкъщи:

1. Тренировка за цяло тяло и кардио комплекс за горене на мазнини

2. 15 упражнения за корем + Тренировка за изтегляне

3. Тренировка за бедра и дупе (долна част на тялото) в домашни условия + тренировъчни програми за изтегляне

4. Допълнително упражнение, което може да изпълнявате след всяка тренировка - планк предизвикателство

Очаквайте продължение на съветите как да отслабнем бързо и безопасно с диета от фитнес инструктора Станимир Михов!