Вярвате или не в прераждането, истината е, че не една религия твърди, че то съществува. Това го потвърждава и реалността, в която живеем. Не са малко хората, които разказват за необясними чувства и спомени, нахлули в тях по време на пътешествие в чужда страна. Не са малко и онези, които споделят, че при запознанството си с даден човек усещали, че отнякъде го познават.

Според теорията на прераждането много от нашите лични преживявания, емоции, качества, опит и способности в този живот са резултат на наши предишни превъплъщения на Земята. Счита се, че колкото по-зрели, духовно извисени, надарени и осъзнати личности сме, толкова повече пъти душата ни се е прераждала, а самите ние, преминавайки през този цикъл повече от другите, изпитваме много от следните явления.

#Периодично повтарящи се сънища

Сънищата са отражение на подсъзнанието, и докато повтарящите се такива понякога означават травма, страх или силно желание за нещо, в същото време те могат да бъдат потенциално отражение на минали прераждания, напомнящо ни, че имаме "недовършена работа" тук на Земята. Много хора твърдят, че докато сънуват, се пренасят на едно и също място, събитие или епоха, срещат се с едни и същи лица, чуват едни и същи фрази, и всичко това им изглежда познато, сякаш са били там някога в реалния си живот.

#Спомени от други места

Съществуват много описани случаи на малки деца, които имат спомени от други места, събития и явления. Те разказват с изключителна точност за различни моменти от живота на хора, които са живяли преди тях. Подобни спомени се явяват като доказателство за връзката на това дете с минали животи.

#Силна интуиция

Интуицията е способността на ума и съзнанието да чувства нещатата в истинската им същност – такива, каквито са, без обяснение. Тя е извор на първична мъдрост и вродено знание. Интуитивните хора усещат човека срещу себе си още от първия миг на запознанството си с него. Колкото повече пъти се прераждаме, толкова по-осъзнати, мъдри и интуитивни ставаме; толкова по-близо до съвършеното познание, до усещането за вечност, непреходност, единство и нирвана се оказваме.

#Дежа вю

На всички ни се е случвало, в един или друг момент, да изпитаме чувството, че даден миг или преживяване ни се е случвал и друг път. Това е странно чувство, че по някакъв начин ние вече сме преживели дадено събитие, емоция или явление във времето преди. Често дежа вю идва спонтанно, предизвикано от миризми, звуци, гледки, вкусове и различни други усещания. Докато някои твърдят, че то е неврологичен дисонанс, други твърдят, че дежа вю е отражение на усещане, идващо от паралелна вселена. Трети пък считат, че то е резултат от преживяване от минал живот.

#Вие сте емпат

Емпати са хората със силно развито чувство на състрадание и съпреживяване чувствата на другите – и страданията, и радостите. Те буквално „поглъщат” емоциите на другите хора, а в някои случаи са способни да усетят не само тяхната душевна, но и физическа болка. В действителност подобни дълбоки усещания могат да бъдат знак, че душата е преминала през много предишни прераждания, в резултат на което е стигнала до такова висше ниво на развитие, че е отключила в себе си способността да се слива с вътрешния свят на другите.

#Предчувствие

Известно още като „поглед в бъдещето”, това уникално усещане е свързано със способността на човек да предугажда до съвършенство събитията, които предстоят да се случат. Умение, което душата развива след многобройните си прераждания на земята. Предчувствието може да се преживее чрез видения, физически усещания и чувства, както и чрез сънища.

#Знания за миналото

Знанията за миналото са феномен, отнасящ се до способността на човек да ражда в съзнанието си представи, които впоследствие се оказват истински, вече случили се, събития от близкото или по-далечно минало от историята на човечеството. Способности, които също биха могли да се обяснят единствено с прераждането на душата.

#По-мъдри сте за възрастта си

Хората, които притежават "стара душа" обикновено се отличават с по-ясната си и мъдра представа за живота и вселената. Способност, която те проявяват още от най-ранен етап от своя живот. Този тип хора имат по-зряло отношение към случващото се около тях, приемат хората такива, каквито са, отличават се с дълбочината на своята мисъл и съзнание. Те са мъдреци, които знаят какво искат от живота и винаги са готови да бъдат опора за онези, които често губят вяра и представа за неговия смисъл и значение.

#Имате голям афинитет към определена култура

Това явление се свързва с усещането и необяснимото привличане към определени страни, цивилизации, култури или периоди от миналото. Може би и вие имате необясним афинитет към азиатската култура, келтските артефакти или към епохата на 19-ти век. Такава наклонност и страст може да се окаже "остатъчен спомен" от ваши минали животи, по времето на които сте пребивавали по тези места, привличащи толкова много вниманието и интереса ви днес.

#Изпитвате необясними страхове или фобии

Много хора вярват, че някои спомени или преживявания, свързани с негативни емоции или страхове, са резултат на "остатъчни спомени" от минал живот. Дали това е вярно или е просто форма на психологически проблем, важното е, че мнозина са убедени, че фобиите (страх от водата, от височина, от определени видове животни, от определени места, от предмети, от множество хора и т.н.) са ехо от минали превъплъщения, оставили дълбоки травми в „паметта” на душата.

#Струва ви се, че тази земя не е вашият дом

Копнежът да намери своя "дом" може да се разглежда като отражение на желанието на душата да се върне обратно към източника, откъдето е дошла. Според много духовни учители и експерти по реинкарнацията подобен копнеж е характерен именно и най-вече за душите, които са се прераждали толкова много пъти на Земята, че вече са започнали да изпитват необходимост от сливане с извора, безвремието, със свръхсъзнанието и божествеността. Чувствайки, че тази земя не е техния дом, този тип хора често пъти бягат от цивилизацията, насочват се към духовни занимания в търсене на хармонията вътре в себе си и със света.