Окото е най-деликатният орган

и е пряко свързан с централната нервна ситема. Грижата, която трябва да полагаме за очите на децата започва още с раждането и трябва да стане ежедневен навик.

Тъй като слъзните жлези при бебето отделят много по-голямо количество слъзна течност

отколкото при по-големите деца и възрастните, слъзните каналчета често се запушват. Това най-често е причина за по-голямата предразположеност към инфекции и възпаления. Друга причина за уязвимостта на бебешките очи до навършване на 3-4 години е високата чувствителност на ретината.

Ето защо е необходимо от най-ранна възраст да свикнем и детето, и себе си със спазването на постоянна и правилна хигиена по отношение на очите.

Достатъчно е почистването на клепачите и мигличките

да се извършва със стерилна марличка, напоена с преварена вода, физиологичен разтвор или дори с отвара от лайка. Посоката на промивката следва пътя от слепоочието към нослето. За да избегнем риска от прехвърляне на инфекцията от едното към другото оченце, важно условие е да извършваме почистването с отделни кърпички или марлички за всяко едно от тях.

За спонтанното отпушване на каналчетата

благоприятстват леките и нежни масажчета от двете страни на нослето на нивото на очите. Редовните фрикции, най-много два пъти дневно, ще улеснят деткия организъм да се справи самостоятелно.

От личен опит ще ви доверя

и нещо, което от незапомнени времена се знае, че е най-добрият лек при запушване на каналчетата, замърсяване или инфектиране на бебешките очички. Една-две капчици майчино мляко в засегнатото оче, а най-добре и в двете, пречиства и унищожава всякакви болестотворни микроорганизми.

Трябва да се знае обаче,

че при наличие на запушване на слъзните каналчета посещението при педиатъра е задължително. Той е този, който, ако е необходимо, ще препоръча специално лечение.

Към гореизложеното бих добавила нещо, което много от нас отлагат

или дори забравят. Навършването на една годинка е сигналната тръба, която трябва да ни подсети, че, ако не сме го направили до този момент, е крайно време задължително да заведем рожбата си на профилактичен преглед при очния лекар.