Отстраниха шефа на столичната Първа АГ болница „Света София” заради инцидента, при който мазилка падна върху новородено и като по чудо майката и детето не пострадаха.

След проверка на общината, доц. Елиан Рачев е отстранен, а за директорското място на болницата е обявен конкурс, още в началото на юли, две седмици преди инцидента.

„Проверката установи, че всъщност падането на мазилката се дължи на теч от ВиК мрежата и не е обърнато внимание,” съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. „Това е безхаберие и безстопанственост, а е ставало дума за 3 хил. лева, които болницата е можела да отдели.”

Изпълнителният директор е отстранен още в четвъртък до провеждането на конкурс, каза още Фандъкова и обяви, че „длъжността ще се изпълнява от д-р Маленов, като конкурсът вече тече, т.е. очакваме да имаме избран с конкурс директор. Пак казвам, това е управленска грешка на място”.

bTV се свърза с доцент Рачев, но той не пожела да коментира. От болницата съобщиха, че е обявена обществена поръчка за ремонт на ВИП стаите за родилки, сред които е и тази с падналата мазилка. Очаква се ремонтът да започне след седмица.