1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Идва краят на аматьорите-брокери на имоти

БГ Бизнес

Нов закон цели да изхвърли от бранша некоректните посредници

Нов законопроект, който предстои да бъде внесен в парламента, цели да изхвърли от бранша некоректните посредници при сделките за недвижими имоти.

Новият проектозакон предвижда създаването на камара на брокерите и учредяването на публичен регистър, в който ще бъдат вписвани фирмите и служителите, занимаващи се с тази дейност. От националното сдружение „Недвижими имоти" възнамеряват да дисциплинират сектора.

Васил Лазов, който е един от многото клиенти, получили лошо обслужване, смята, че в повечето случаи брокерите са некоректни и некомпетентни. Преди време той купил малък парцел в „Люлин”. Посредниците му обещали, че сделката ще се осъществи до месец, но в крайна сметка получил нотариалния акт след година и половина.

От национално сдружение „Недвижими имоти” обявиха, че новият закон предвижда въвеждане на задължителни изисквания за професионална квалификация към брокерите и агентите на имоти.

„Юридическите лица би трябвало да могат да застанат с правна, дори и финансова и в частност чрез сключването на застраховка за професионална отговорност, да могат да носят и санкции при умишлено или неумишлено настъпване на крайни щети към крайния клиент”, обясни председателят на сдружението Иван Велков. Проектозаконът е съобразен с европейския стандарт. Очаква се до края на лятото да бъде внесен в парламента.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии